Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в

...
Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в
Коментари Харесай

Експерт за мерките срещу високите цени: С бариерка искат да спрат набрал скорост влак

Ако си представим хипотетично, че страната ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък. Такава е нашата логичност. Това сподели пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен шеф на Съюза на търговците на храни, някогашен началник на борсата в Слатина.

Йоцев вижда в ограниченията на страната против високите цени " повече или по-малко безредни начинания, които желаят на една бариерка да спрат набрал скорост трен ".

Тези старания няма да доведат до нищо. Ако инфлацията спихне, това ще стане с помощта на външни фактори, а не на напъните на държавното управление, счита той.

След 2000-а година насам , откогато се приказва за нашето участие в Европейски Съюз, " всички държавни управления, без изключение, работеха за основаването на тази съвършена стихия, която сега се вихри ". Пазарът има своите непроменими аксиоми и с волни стратегии не става, разяснява Александър Йоцев в предаването " Преди всички ".

" Нашите министри на земеделието направиха по този начин, щото българското произвеждане закупи уродливи асиметрии . Сега произвеждаме прекомерно доста зърнени храни, които вместо да изхранват животни, да имаме мощно развито отглеждане на животни, те отиват за експорт. В зърното има доста малко добавена стойност. "

В бранш земеделие не се прибавя стойност.  Субсидиите, които Европейски Съюз отпуска, в България бяха възприети като помощи , съобщи Йоцев. По думите му с помощи се подкрепя " неработоспособен, нещо, което не работи, което няма независимите функционални благоприятни условия да работи ", до момента в който останалото се подтиква.

" Ние не подтикваме.  В стимулирането има логичност  – желаете да постигнете избран резултат и го гоните.  В подпомагането имате изсипване на водата в пясъка . Лисвате една кофа, втора, пета и какво от това? "

Според Йоцев " политиците разсъждават по този начин – ние сме за малко, няма да решаваме генералния въпрос, тъй като ще ни боли главата ".

" Трябва да бъдем много  готови и стимулирани в борбата за българския консуматор , единствено че няма подобен служител ", акцентира той.

" Всичките тези неща се вършат с отклонение на средства нанякъде. То се вижда резултатът. Защо? Този въпрос би трябвало да бъде заложен от правоохранителни органи на 10 индивида, които са били министри.  Корупцията е това, което разяде напълно нашата страна Няма сфера, която да не е разпарчетосана, да не е под нечие въздействие, да не е монополизирана  в огромна степен посредством картелизиране на огромните играчи. Вземете тока, водата, земята. Ние създадохме латифундисти ", съобщи Александър Йоцев.

Търговска верига, която приключва на загуба, е изнасяла към 700 милиона, а  Национална агенция за приходите гони баничарките  да види какво возят и по какъв начин го возят, посочи още той.

Суровинната база на нашата преработвателна индустрия не е българска , а Министерството на земеделието не прави нищо във връзка с продоволствената сигурност.  Няма отраслов заместник-министър, който да дава отговор директно за продоволствената сигурност  на България, насочи рецензии Александър Йоцев.

" Без поредна политика във връзка с продоволствената сигурност и непрекъснатия ѝ мониторинг – без такива стъпки няма да се оправим.  Ние забранихме и забравихме да планираме. Какво е Европейски Съюз? Пазарна стопанска система? Не е Щом имате дотации, казвате " довиждане " на пазарната стопанска система и се гмуркате там, където бяхме преди 40 години . Това е едно централизирано систематизиране на средства и обяснение кой какво би трябвало да създава. Това е Европейският съюз. Рамката ти я задава Европейски Съюз, а вътре наличието какво ще е, зависи от нашите художници. Само че ние не го направихме добре. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР