Ако си направите експеримент и измервате височината си сутрин и

...
Ако си направите експеримент и измервате височината си сутрин и
Коментари Харесай

Защо хората са по-високи сутрин, отколкото вечер?

Ако си извършите опит и мерите височината си заран и вечер, най-вероятно ще забележите, че сте малко по-високи заран, в сравнение с сте вечер.

Трябва да се означи, че тази смяна във височината нормално е дребна, към 7 мм, като може да варира сред обособените хора.

Какво кара хората да по-високи заран, в сравнение с вечер

Да, правилно е, че множеството хора са малко по-високи заран, в сравнение с вечер.

Височината ви варира с почти 7 мм от момента, в който се разсъните, досега, в който си легнете, заради натоварването и компресията на гръбнака ви през целия ден.

Също по този начин се счита, че това събитие може да се дължи на гравитационното прилепяне на хрущяла в гръбначния ни дирек и в други елементи на тялото ни, като да вземем за пример коленете ни, когато се изправяме или сядаме през целия ден.

От друга страна до момента в който лежим в позиция за отмора, гръбначният дирек се „ разтегля “ или декомпресира, тъй че когато се събудим заран, ние сме по-високи, тъй като сме лежали в хоризонтално състояние през нощта.

Това е по този начин, тъй като до момента в който спим хоризонтално в позиция без гравитация и натоварване, дисковете на гръбначния дирек имат късмет да си върнат естествения размер, правейки ни малко по-високи заран.

Сутрешната височина същинската ви височина ли е?

Височината на човек се трансформира денем. Човек е най-голям заран, когато се разсъни и последователно губи част от височината си денем.

Кое е най-хубавото време за премерване на височина?

Няма най-подходящо време за премерване на височината. Въпреки това, както при наблюдението на тежестта, най-добре е да сте поредни, като вършиме измерването всякога в една и съща точка от деня.

Какви фактори въздействат на височината на човек?

Основният фактор, който въздейства върху растежа на човек, е неговата ДНК. Генетичните фактори играят забележителна роля, като съставляват почти 80% от височината на индивида. Това генетично влечение значи, че високите родители евентуално ще имат високи деца.

Докато ДНК е главният определящ фактор за височината, други фактори също могат да повлияят на растежа на човек по време на развиването. Тези фактори включват:

  • Хормони: Хормонът на растежа, създаван от хипофизната жлеза, играе решаваща роля при установяване на височината. По време на пубертета освобождението на растежен хормон се усилва, което способства за скока на растежа, следен през този интервал.
  • Медицински положения: Някои медицински положения могат да повлияят на растежа. Например, положения, които засягат костите или хормоналния баланс, могат да повлияят на височината.
  • Хранене: Адекватното хранене е от значително значение за верния напредък. Здравословното хранене с задоволително хранителни субстанции, изключително в детството и юношеството, подкрепя оптималното развиване.
  • Фактори на околната среда: Околната среда също може да повлияе на височината. Фактори като излагане на избрани отрови или хронични болести могат да повлияят на растежа.

Хората нормално порастват до към 18-годишна възраст, когато растежните пластини в костите се затварят. По време на детството и юношеството факторите на околната среда, в това число храненето и цялостното здраве, играят решаваща роля при определянето на това какъв брой висок ще стане човек.

Важно е да се означи, че до момента в който генетиката значително дефинира височината на човек, няма обезпечени способи за доста увеличение на височината над това, което е генетично предопределено.

Фактори като храненето и здравословния метод на живот способстват за цялостното богатство, само че може да имат лимитирано въздействие върху смяната на генетично избраната височина.

Що се отнася до възрастните, откакто растежните пластини се затворят, няма натурален метод за увеличение на височината. Хирургическите интервенции, като процедури за удължение на крайниците, са налични, само че нормално се преглеждат единствено в случаи на здравна нужда и идват с опасности и затруднения.

Тестостеронът играе ли роля за това да сте по-висок?

По време на юношеството увеличението на половите хормони, естроген при дамите и тестостерон при мъжете, бележи началото на пубертета.

Този хормонален скок провокира разнообразни физически промени и промени в развиването, в това число съзряването на половите органи и общ скок на растежа, който способства за увеличение на височината.

Времето на пубертета може да варира при обособените човеци и някои може да го преживеят по-късно от своите връстници. Забавянето на пубертета може да повлияе на верния напредък и има разнообразни аргументи за това закъснение.

Един образец е хипогонадизмът, положение, характеризиращо се с хронично ниски равнища на тестостерон. Хипогонадизмът може да докара до занимателен пубертет и обвързвания с него скок на растежа.

В случаите, когато юноши имат диагностицирано здравно положение, причиняващо невисок тестостерон или занимателен пубертет, доктор може да предпише прибавянето на тестостерон като лекуване. Одобрените формулировки за тази цел включват тестостерон енантат и тестостеронови пелети.

Важно е да се означи, че прибавянето на тестостерон се предлага единствено за лица с ясна здравна потребност, като тези с хипогонадизъм. Решението за потребление на терапия с тестостерон би трябвало да бъде взето под управлението на здравни експерти и не е предопределено за хора, които търсят увеличение на височината без здравно свидетелствуване.

Като цяло, естествената градация на пубертета и обвързваният скок на растежа способстват за постигане на естествен растеж. Забавянето на пубертета би трябвало да бъде оценено от снабдители на здравни услуги, които могат да дефинират главните аргументи и подобаващи интервенции, в случай че е належащо.

Как да увеличим височината в интервала на развиване?

Докато ДНК значително дефинира височината на човек, има избрани фактори по време на детството и пубертета, върху които хората могат да повлияят, с цел да усъвършенстват растежа си.

Ето някои фактори, които могат да допринесат за максимизиране на височината:

Осигуряване на положително хранене

Адекватното хранене е от решаващо значение за верния напредък. Децата и младежите би трябвало да поддържат уравновесена диета, богата на плодове, зеленчуци и разнородни хранителни субстанции.

Протеините и калцият са изключително значими за здравето и растежа на костите. Храни като месо, домашни птици, морски блага, млечни артикули и растителни източници на протеини способстват за цялостния напредък.

Получаване на задоволително сън

Качественият сън е от значително значение за растежа и развиването, защото тялото освобождава хормони на растежа по време на бездънен сън, което спомага за естествено повишение на хормона на растежа.

Липсата на задоволително сън за нескончаем интервал може да повлияе негативно на здравия напредък, да докара до други здравословни проблеми и да засегне когнитивните функционалности.

Редовни извършения

Физическата интензивност поддържа здравето на костите и мускулните тъкани, като способства за цялостното физическо развиване.

Участието в постоянни извършения, игра навън или спорт може да насърчи здравето на костите, да усили костната компактност и да укрепи мускулите.

Добро хранене по време на бременност

Осигуряването на вярно хранене по време на бременност е от решаващо значение за здравето на костите и растежа на плода.

На бременните се предлага да употребяват разнородни храни, в това число плодове, зеленчуци, млечни артикули, протеини и други богати на хранителни субстанции източници.

Важно е да се означи, че тези фактори играят роля по време на стадиите на напредък и развиване, най-вече през детството и пубертета. След като растежните плочи се затворят, нормално към края на юношеството, по-нататъшното увеличение на височината става лимитирано.

Въпреки че хората могат да възприемат привички за здравословен метод на живот, с цел да поддържат най-благоприятен напредък, акцентът би трябвало да бъде върху цялостното богатство и здраве, а освен да се концентрира върху височината.

Освен това генетичните фактори остават главният определящ фактор за височината на възрастните. Консултациите със здравни експерти, в това число педиатри и експерти по хранене, могат да дават персонализирани насоки за хора, които желаят да усъвършенстват растежа си.

Заключение

Човешкото тяло е меко казано очарователно. И да си представим, че милиони кафези работят в тандем, с цел да ни оказват помощ да действаме вярно всеки ден, е храна за размисъл.

Докато тялото действа денем и правим ежедневните си действия, като стоене, седене и вървене, гръбначният дирек се компресира заради гравитационната мощ, настояща върху тялото. Тази компресия може да ни накара да загубим част от височината си до вечерта.

Освен това денем нашите междупрешленни дискове, които работят като амортисьори сред прешлените, се притискат заради действия, свързани с натоварване. В резултат на това те губят водно наличие и стават по-тънки, което също способства за понижаване на височината.

Въпреки това, когато вечер легнем да спим хоризонтално в позиция без гравитация и натоварване, дисковете имат късмет да се върнат към естествения си размер, правейки ни малко по-високи, когато се събудим.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР