Ако си жена и искаш да учиш. Абсурд. Това е

...
Ако си жена и искаш да учиш. Абсурд. Това е
Коментари Харесай

Страх от умни жени и дуло срещу образоването: талибаните им забраниха да учат

Ако си жена и искаш да учиш. Абсурд. Това е по този начин, само че в Афганистан. Стотици млади дами бяха върнати от входа на университетските кампуси в Афганистан. Талибаните, които са на власт в страната, взеха решение да забранят отсега нататък девойките и дамите, без друго лишени към този момент от приблизително, да получават висше обучение.

Говорител на управляващите удостовери пред Агенция Франс Прес, че мярката се вкарва за неустановен период.

Откакто пристигнаха на власт, ислямистките фундаменталисти лимитират от ден на ден свободите на дамите макар рецензиите в интернационален мащаб.

Журналисти от Агенция Франс Прес видяха група студенти, струпани пред изводи портал на университета в Кабул, също блокиран от въоръжени охранители, с цел да им попречат да влязат.

„ Осъдени сме, изгубихме всичко “, съобщи студентка, отказала да се показа. Мъжете също споделяха тъгата на своите колежки.

„ Това демонстрира какъв брой са необразовани и невежи в исляма, също и какъв брой малко зачитат човешките права “, сподели студент, поискал анонимност.

До момента управляващите не са дали никакво пояснение за решението си.

Университетите са затворили порти за зимната почивка и се чака да възобновят занятията през март.

„ Не единствено аз, а и всичките ми другари останаха без глас. Нямаме думи, с цел да разбираем какво усещаме. Всички мислят за незнайното бъдеще, което ни чака “, реагира студентката Мадина, която се назова единствено с първото си име.
„ Отнеха ни вярата. Погребаха фантазиите ни “, сподели тя.
След като поеха властта през август, подредиха на университетите по-специално да вкарат разделно образование на младежите и девойките. На последните бе позволено да посещават занятията единствено в случай че са ръководени от дами или възрастни мъже.

Новата възбрана бе оповестена по-малко от три месеца откакто хиляди дами и девойки в цялата страна поставиха изпити за влизане в университетите.

Посланик Лана Нусейбе, непрекъснат представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ) към Организация на обединените нации, удостовери острото наказание от страната си на крайното решение на талибаните. Това заплашва съществено напъните на интернационалната общественост да поддържа контакти с талибаните в полза на афганистанския народ. ОАЕ считат, че тази мярка, както и наложената по-рано възбрана на дамите да имат достъп до приблизително обучение, нарушават съществени човешки права, опонират на ислямските канони и би трябвало бързо да се анулират.

Емирствата ще останат непоколебими в дългогодишната си поддръжка и ангажираност към суверенитета, стабилността, сигурността и просперитета на Афганистан в съдействие с районни и интернационалните сътрудници.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР