Ако Швеция и Финландия бъдат нападнати от Русия преди влизането

...
Ако Швеция и Финландия бъдат нападнати от Русия преди влизането
Коментари Харесай

Борел: ЕС ще защити Швеция и Финландия от руска атака

Ако Швеция и Финландия бъдат нападнати от Русия преди влизането им в НАТО, те могат да изискат помощ от останалите страни членки на Европейски Съюз, които са длъжни да я окажат.

Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел в отговор на журналистически въпрос.

Той приказва след съвещанието на Съвет „ Външни работи (отбрана) “ в Брюксел. В него участваха министрите на защитата от страните членки на Европейски Съюз.

Борел се базира на член 42,7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Той гласи, че когато страна от Европейски Съюз стане обект на въоръжено нахлуване на нейната територия, другите членки на Общността са задължени да ѝ окажат помощ и подпомагане по всевъзможен начин, с които разполагат.

„ Надявам се това да не се случи в никакъв случай “, добави шефът на европейската дипломация.

Той увери, че и Хелзинки, и Стокхолм имат цялостната поддръжка на Брюксел по пътя им към НАТО. Надеждите е двете скандиднавски страни да се причислят напълно скоро.

„ Това ще бъде значима геополитическа смяна. Погледнете единствено картата на Балтийско море, вижте какво става с Швеция и Финландия в НАТО “, уточни той.

Войната в Украйна бе основната тематика на Съвета.

Осигуряването на поддръжка от Европейски Съюз за Украйна води до промени на бойното поле, сподели Борел.

„ Трябва да продължим да оказваме помощ. Сега е изключително значимо, тъй като войната в Донбас е повратна точка. Не можем да оставим и няма да оставим Украйна без нужното съоръжение. Не знам какъв брой дълго ще устои Русия, само че в случай че в действителност е изгубила 15 на 100 от войските си при започване на войната в Украйна, това би било международен връх, в това число за загуби, претърпени от нападащата страна “, счита той.

Европейската военна помощ за Украйна скоро ще доближи два милиарда евро. Борел обаче означи, че това е единствено част от напъните на страните от Европейски Съюз. Общата сума е доста по-голяма, в сравнение с хората мислят, сподели висшият представител, само че отхвърли да я назове.

Мисията от съветници от Европейски Съюз се завръща в Киев. Тя ще оказва помощ за защитата на границите на Украйна, както и за следствие на военните закононарушения.

Друга тематика на Съвета е била въоръжаването на Европейски Съюз. Според Борел през последното десетилетие Съюзът на процедура се е разоръжавал. Причината е, че не са били отделени задоволително средства за защита.

Едва в този момент Европейски Съюз е тръгнал по пътя на възобновяване на въоръжаването. Но за упоменатия интервал организацията е пропуснала да вложи в отбранителни качества над 130 милиарда евро.

Сега краткосрочната цел на Европейски Съюз е да се попълнят оръжейните ресурси, средносрочната – увеличение на потенциала, а дълготрайната - укрепване и осъвременяване на въоръжените сили.

Гости на съвета бяха украинският министър на защитата Олексий Резников и зам. генералният секретар на НАТО Мирча Джоана. Самиятшеф на пакта Йенс Столтенберг отсъства, защото е болен от COVID-19.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР