Ако ще има пик на коронавируса, то той ще е

...
Ако ще има пик на коронавируса, то той ще е
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ако ще има пик на коронавируса, то той ще е края на септември

Ако ще има пик на ковид, то той ще е есента, редом с другите зимни инфекции, към края на септември - октомври. Трябва да се научим да живеем с мисълта за коронавирусната зараза и би трябвало да съблюдаваме ограниченията. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев с утринния блок на Българска национална телевизия.

По мотив футболния мач, състоял се нощес на стадион "Васил Левски ", той разясни, че последствията от подобен вид събитие се виждат след 10 дни. "Мили почитатели, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на фамилията и с заболели ", прикани проф. Кантарджиев.

Три категории хора - възрастните над 60 години, хората с хронични болести и хората с онкологични болести или имунен недостиг, би трябвало да се пазят най-вече. А за останалите хора - постоянно да се избират откритите места, а на закрити да се отварят прозорците и да се носи маска, когато са се събрали доста хора на едно място, съобщи проф. Кантарджиев.

Той разясни, че проучванията в този момент са повече, с цел да се разбере кой отделя вируси и да се търсят неговите контакти.

Хората се тестват по рекомендация на доктор, притежателите на предприятия също интензивно тестват, макар че е по-добре да се вземат своевременни ограничения, вместо след това да се харчат пари за тестване на служащите - тестванията не са евтини. Трябва да се мери температурата на чиновниците авансово, да се ревизира дали имат гърлобол. Българинът обаче обича да прикрива. 70-80% нямат никакви признаци, 10-15% са с доста леки признаци, само че би трябвало да се вършат прегледи, другояче има заплаха човек да болести собствен възрастен родственик и да съжалява цялостен живот, сподели проф. Кантарджиев.

У нас липсват част от вариантите на вируса, само че имаме идентични на тези в Китай. Следващата седмица ще можем да кажем кои разновидности са налични у нас. В момента работим на равнище клетъчен имунитет на тези, които са го преболедували, които са били в контакт с него и които са го изкарали без признаци, добави проф. Кантарджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР