Ако Северен поток 2 бъде изграден, заедно с Турски поток

...
Ако Северен поток 2 бъде изграден, заедно с Турски поток
Коментари Харесай

Българя мълчи дали ЕК да води преговорите за "Северен поток" 2

Ако " Северен поток " 2 бъде построен, дружно с " Турски поток " през Черно море, това ще даде опция на съветската компания да приключи напълно преноса на газ през Украйна.

Още по тематиката
След неуспеха на " Южен поток " българското държавно управление отново стартира договаряния с " Газпром " за директен газопровод

Така страната ще резервира ролята си на транзитьор и след построяването на " Турски поток "

Към момента " Газпром " има съглашение с Гърция за продължението на газопровода

Когато дава с едната ръка, съветската компания нормално взима с другата - отстъпките за цена, евентуално ще дойдат за сметка на преначертване на газовите директни направления.

България не е изразила позиция дали Европейската комисия (ЕК) би трябвало да договаря с Русия за плана " Северен поток 2 " от името на страните членки по време на съвещанието на енергийните министри в Люксембург, което се организира този понеделник. На него Европейска комисия показа проекта си за сходни договаряния, като задачата е да се избегнат сепаративни сделки сред обособени страни (най-вече Германия) и " Газпром ". Опасенията на Европейска комисия са, че обособени договаряния ще разрешат на съветската компания да напредне с построяването на газопровода, без да се преценява с мнението на всички членки, в това число България и общата европейска позиция. На няколко пъти представители на Европейската комисия са коментирали, че планът не усилва енергийната сигурност на евросъюза.

По-специално, Брюксел желае да принуди съветската компания да съблюдава европейското законодателство и в териториалните води на Европейски Съюз. При " Северен поток " 1 да вземем за пример този проблем в никакъв случай не е бил дискутиран, само че породи при построяването на " Южен поток " в България.

Защо ни визира " Северен поток " 2

" Северен поток " 2 ще повтаря маршрута на към този момент съществуващия газопровод по дъното на Балтийско море. Ако той бъде построен, дружно с " Турски поток " през Черно море, това ще даде опция на съветската компания да приключи напълно преноса на газ през Украйна. България ще се окаже пред избора да получава газа си от Турция или от Германия. В последния случай това неизбежно ще докара до повишаване на вноса поради по-високите такси за транспорт. Наскоро унгарската консултантска компания REKK пресметна, че България би била най-губещата страна от пренасочването на вноса на газ през Балтийско море.

Българска бездейност

В twitter вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович разяснява, че е срещнал положителна реакция от страни членки. Официално мандатът за водене на договаряния ще бъде гласуван през есента, като в този момент Европейска комисия опипва почвата. По информация на Reuters единствено 13 страни са се изказали в поддръжка на проекта Европейска комисия да води договаряния с Русия за газовите планове на " Газпром ". На съвещанието, още веднъж съгласно осведомителната организация, Германия, Франция и Австрия, компании от чиито страни финансират построяването на " Северен поток " 2, също са се въздържали да вземат връзки. Европейска комисия е била подкрепена от Италия, балтийските страни, източноевропейските (очевидно без България и евентуално Унгария)

Обсъждането на позицията на Европейска комисия не изисква официално гласоподаване или изявление, което импровизирано се показва от българската страна като причина за пасивността й по време на съвещанието на енергийните министри. Това обаче е следващият случай, в който България отхвърля да застане против " Газпром " във връзка " Северен поток " 2. Например в края на 2015 година държавното управление (тогава също ръководено от Бойко Борисов) не се причисли към източноевропейските страни, които излязоха с общ демарш против плана.

Сложна обстановка

Причината за българската бездейност се изяснява с вярата " Газпром " въпреки всичко да се съгласи с построяването на някаква форма на " Южен поток ". Проектът, който трябваше да заобикаля Украйна през Черно море и да минава през България, беше преустановен от Русия през 2014 година

България е в много комплицирана обстановка. От една страна, построяването на " Северен поток " 2 надали ще е от изгода за българската стопанска система. От друга страна, възможната дейна роля на София ще усложни връзките с " Газпром ", които така и така не са розови. Това би изпарило и последните очаквания съветската компания да резервира част от преноса на газ през българска територия.

В същото време, до момента в който София към момента крои очаквания за нов " Южен поток ", стана ясно, че вероятността морският газопровод да се случи е микроскопична. Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев призна преди две седмици, че единственият вид, за който се договаря сега с " Газпром ", е за прекачване на доставките за България през Турция, откъдето и вероятно да идва пренос на газ за Централна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР