Ако сега не се стигне до сделка Виктория ще бъде

...
Ако сега не се стигне до сделка Виктория ще бъде
Коментари Харесай

Само БАКБ и Инвестбанк поискаха банка Виктория

Ако в този момент не се стигне до договорка Виктория ще бъде ликвидирана

© Анелия Николова Още по тематиката
Срокът за подаване на предложения за ТБ " Виктория " е до края на октомври

До седмица по-късно се чака синдиците на КТБ да изберат един или няколко претендента за договорката
25 окт 2017
БАКБ, Инвестбанк и " Вабо Интернал " подадоха предложения за Банка Виктория
5 сеп 2017
И четирите претендента за ТБ " Виктория " не престават в търга

Всички ще получат информативен меморандум за правене на необвързващи предложения
23 авг 2017
И Васил Божков изиска да купи банка " Виктория "

БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединяване, което беше сътрудник на " Лев инс ", са декларирали интерес към дребната банка
24 юли 2017
Четвърти опит КТБ да продаде банка " Виктория " (обновена)

В предходното наддаване договорката с спечелилия Търговска банка Д не беше позволена от Българска народна банка, тъй като не предвиждаше обединение на двете институции
30 юни 2017
Димитър Костов: Надзорът е наясно какво се случва в банките

Подуправителят на Българска народна банка, ръководещ " Банков контрол ", пред " Капитал "
23 юни 2017 Двама претенденти подадоха обвързващи предложения за ТБ " Виктория ", оповестиха от Корпоративна комерсиална банка, която е притежател на дребната кредитна институция. Двамата финалисти са Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова. Любопитният факт е, че третият участник в конкуренцията досега – новоучредено сдружение на Васил Божков - " Вабо интернал ", не е подал обвързваща оферта, откакто подаде индикативна при започване на септември.

Детайлите по договорката

Крайният период за подаване на дефинитивни предложения беше 31 октомври. Продават се 100% от капитала на " Виктория " и цялостната експозиция на КТБ в банката – депозит, който беше изработен при покупката на " Виктория " от КТБ малко преди затварянето й, която е близо 90 млн. лева Това значи, че цената на офертата ще би трябвало да отразява и двете. Собственият капитал на банката е 33.5 млн. лева към края на септември 2017 година Очакванията са, че при този опит за продажба борбата ще бъде за това кой ще даде по-добра цена. Синдиците имат интерес от добра цена, на която да продадат банката. Одобрение за договорката обаче дава Българска народна банка.

В известието на синдиците на КТБ се показва, че следва избор на покупател, приемане на регулаторни позволения (от БНБ) и подписване на договорка. Синдиците избират предпочетен претендент – един или и двамата в тази ситуация. Следва проучване от Българска народна банка и предоставяне на позволение за покупка или не. Ако и този път не се стигне до договорка, другият вид, който наподобява логически след няколко несполучливи опита за продажба, е разпродажба.

Интересът на Божков, който изчезна От години централната банка отхвърля на локални предприемачи да купуват банки, с цел да не финансират свои свързани компании.Предишният път отсяването на претендентите беше в съгласие авансово с Българска народна банка, тъй че от осем претендента да останат две банки с късмет за позитивно мнение, като централната банка охлади ентусиазма за влизане в банковия бранш. Този път обаче регулаторът не е давал насоки на поискано от синдиците координиране за възможностите на претендентите. Така след подаването на писма за интерес се стига до изпращане на меморандум до всички показали интерес – БАКБ, Инвестбанк, " Вабо интернал " и консорциум от няколко австрийски компании - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance. Той обаче не продължи присъединяване си. Eдна от фирмите - Kerbler Holding, преди участваше в консорциум с " Лев Инс " на Алексей Петров, само че не бе позволена до финала.

Сега след дю дилиджънса на процедура отпада сдружението на Васил Божков, което се появи в тази процедура, само че не е подало обвързваща оферта. Досега надзорът на Българска народна банка отчетливо следва тактика да не позволява локални предприемачи до банков лиценз. Така че оферта на " Вабо интернал " на Васил Божков мъчно би минала цедката, без Българска народна банка да създадем завой в разпоредбите си, който би й коствал доста репутационни вреди.

PR-ът на Божков не отговаряше на мобилния си телефон за коментар.

На финала

И двата претендента с дефинитивни предложения в този момент отпаднаха на друг стадий в предходната процедура за " Виктория ". Инвестбанк не стигана до етапа на подаване на предложения. Банката сподели слаб резултат на стрес теста предходната година и сама трябваше да се капитализира. В края на април тази година оттова оповестиха, че са изпълнили рекомендациите на Българска народна банка за попълване на финансовите си буфери. При подаването на необвързващи предложения в тази процедура през лятото Петя Славова сподели пред " Капитал ", че желанието при възможна покупка на " Виктория " е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки. Целта е да се усили кредитният ни портфейл, уточни тогава тя. По думите й в предходната процедура мениджмънтът е взел решение да отдръпна присъединяване на банката след писмото за интерес заради други бизнес проекти пред Инвестбанк към оня миг.

В предходния търг БАКБ подаде оферта и стигна до финала, само че предпочетеният претендент от синдиците и фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гювен Д банк. Българска народна банка не даде позволение за договорка, тъй като проектът на определения покупател не предвиждаше обединение, а запазването на " Виктория " като обособена институция, т.е. допустима бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала обединение на двете банки. И освен това присъединяване в търга Цветелина Бориславова съобщи пред " Капитал ", че намерениието й е обединение на двете банки.

Така след първото разминаване сред синдици и Българска народна банка, в този момент рискът от втори конфликт за Виктория, около присъединяване на Васил Божков, изчезна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР