Ако се вземат приходите от всички мобилни сегменти - мобилни

...
Ако се вземат приходите от всички мобилни сегменти - мобилни
Коментари Харесай

КРС: Пазарът на електронни съобщения се свива освен интернет и пакетните услуги

Ако се вземат приходите от всички мобилни сегменти - мобилни телефонни услуги, мобилен интернет и други, водач по оборот е " Теленор България ", сочат данните на фирмите за предходната година.

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала [КРС] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [КРС] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [КРС] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [КРС] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [КРС] Смаляване
Още по тематиката
Конкуренцията измежду телекомите се е засилила през 2017 година

Продължава спадът в броя на клиентите на мобилни телефони услуги, сочи предварителният годишен отчет на регулатора
19 юни 2018
Малките кабелни оператори vs. " Нова "

Напрежението сред малките екрани и оператори се изостри поради следващото покачване на таксите
26 яну 2018
Пакетните услуги и интернетът движат телеком операторите

Най-многобройна е конкуренцията в малкия екран и при закрепения интернет
13 юни 2017 Общият размер на пазара на електронни известия се свива, е основинят извод в годишния отчет на Комисията за контролиране на известията (КРС). Приходите на всички 842 предприятия, които работят в промишлеността през 2017 година, са 2.44 милиарда лева, което е намаляване от 1.5% Заради този спад делът на електронните известия от Брутният вътрешен продукт към този момент е 2.5%, до момента в който преди година е бил 2.7%.

Приходите на гласовите телефонни услуги също бележат голям спад, от 1.13 милиарда лева през 2015 година, до 734 млн. лева през 2017 година Сегментите с осезателен растеж са интернет услугите и пакетните услуги. Интернет приходите бележат растеж от 403 до 487 млн. лева в границите на две години, а пакетните услуги нарастват от 643 млн. лева до 885 млн. лева за същия интервал.

Без разбърквания при мобилните услуги

КРС показва, че в България има пет предприятия, които се занимават с даване на мобилни телефонни услуги, само че от тях през 2017 година на този пазар са работили единствено три – БТК, " А1 България " (която през 2017 година оперираше като " Мобилтел " ) и " Теленор ". " Макс Телеком " е прекратила активността си в сферата при започване на 2017 година, а " Булсатком " е предоставяла безвъзмездни тестови достъп до мобилното си приложение Bulsatcom Voice единствено на избрани консуматори.

През 2017 година водач на пазара на мобилни телефонни услуги е била " А1 България " - както по брой клиенти (39.3%), по този начин и по мярка на приходите (40.3%). Пазарните дялове на " Теленор " и БТК във връзка с брой клиенти са надлежно 32.9% и 27.8%, а на база доходи – 31.2% и 28.4%. КРС отбелязва, че записаните промени в пазарните дялове на трите компании са незначителни и не водят до пренареждане на позициите. Ако се вземат приходите от всички мобилни сегменти - мобилни телефонни услуги, мобилен интернет и други, водач по оборот е " Теленор България ", сочат данните на фирмите за предходната година.

Към края на 2017 година броят на неповторимите дейни SIM карти в България е 8.532 млн. - намаляване с 4.9%, което се дължи съвсем напълно на въведеното през декември 2016 година ограничаване за оптимален брой от 10 предплатени карти на един консуматор. Заради ограничаването се покачва и съотношението на хора на абонаментни проекти по отношение на тези с предплатени карти – 83% по отношение на 17%, като преди две години то е било 77 към 23%. Въпреки това общият трафик, измерен в минути, бележи нарастване с 4.5% по отношение на 2016 година

Продължават да понижават диалозите в границите на една мрежа (до 60%) и се усилват диалозите сред разнообразни оператори (37.5%). Останалата част от трафика е разпределена сред закрепените мрежи в страната и мрежите в чужбина. КРС отбелязва и следващ спад, този път с 16.3%, в броя на изпратените SMS известия. За предходната година те са 467 млн.

Общите доходи от мобилни телефонни услуги за предходната година възлизат на 596.1 млн. лева Това е спад със 17% по отношение на 2016 година Данните на КРС демонстрират, че тази низходяща наклонност се дължи на първо място на спад в приходите на дребно и в по-малка степен при приходите на едро. Причините за това са устойчива наклонност за спад в броя на клиентите на мобилни телефонни услуги (7.2% сред 2015 и 2017 г.), мощна конкуренция сред участниците на пазара, поради която цените на междумрежовите диалози са се свалили осезаемо, както и удобна за потребителите регулация на цените за диалози в роуминг в границите на страните от Европейския съюз.

Оптимистичният интернет пазар

Към края на 2017 година 7.2 млн. клиенти имат достъп до интернет. По-голямата част от тях - 5.45 млн. консуматори, имат достъп до мобилен интернет. По-малката част - 1.79 млн. имат достъп до закрепен интернет. Общите доходи в страната за 2017 година в сегмента с доставка на интернет на дребно са 445 млн. лева

Общият брой на клиентите с интернет достъп бележи нарастване от 7.7% по отношение на края на 2016 година Скокът при потребителите с мобилен интернет е още по-сериозен – 8.9% В отчета си КРС отбелязва също, че през 2017 година трите мобилни оператора имат голям растеж – над 60% - при клиентите на 4G мобилен интернет. Делът на клиентите с достъп до 4G мрежата към този момент е 49%.

Свиване на малкия екран и радиото

Общите доходи от разпространяване на радио и телевизия през 2017 година са 254.4 млн. лева Най-големият дял (86.4%) не престават да заемат приходите от даване на услуги на дребно: кабелна, сателитна и интерактивна (IP) телевизия. Броят на записаните в КРС предприятия за доставка на кабелна телевизия са 236 – със 7 по-малко, в сравнение с през 2016 година Доставчиците на сателитна ТВ остават три на брой - " Булсатком ", БТК и " А1 България ".

Докладът на КРС отбелязва спад в общия размер на приходите от разпространяване на радио и телевизия, спад в броя на клиентите на дребно, спад в потреблението на услуги с включена телевизия в пакет, само че повишаване на броя на потребителите на услуги за транспорт или разпространяване на радио и телевизионни стратегии на едро.

Бавната гибел на ф иксирани те телефонни услуги

Годишният отчет на КРС демонстрира, че за поредна година се регистрира спад в броя на закрепените телефонни постове. Спадът за 2017 година е 12.9% по отношение на 2016 година, като наклонността е темпът на намаляване да се форсира. През 2017 година 49.3% от трафика е в границите на мрежата. 22% е към други закрепени мрежи, 15% - към мобилни мрежи, 2.2% към негеографски номера за услуги и 11.5% към мрежи в чужбина. Приходите от закрепени телефонни услуги са 126.7 млн. лева, спад с 18.7% по отношение на 2016 година

Основен състезател на пазара и съвсем цялостен монополист остава БТК, която има пазарен дял от 64.4% във връзка с приходите. Това въпреки всичко е понижение от 3.1 прочие п. по отношение на 2016 година Конкуренти на БТК на пазара са " А1 България " и " Теленор ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР