Ако се вярва на официалните данни от Пекин, зимната олимпиада

...
Ако се вярва на официалните данни от Пекин, зимната олимпиада
Коментари Харесай

Колко струва Олимпиадата в Китай

Ако се има вяра на формалните данни от Пекин, зимната олимпиада в Китай сега е най-евтината за всички времена. Това дава отговор напълно на пропагандата, която партията направи. Президентът Си Цзинпин разгласи, че това ще са напълно „ простички игри и бюджетът за тях не надвишава 1,3 милиарда $. За съпоставяне – олимпиадата в Пхенян преди четири години струваше 13 милиарда $. А олимпиадата в Сочи преди осем години – 50 милиарда $.
Но настина ли зимните игри в Китай са толкоз евтини?
Според експерти този път разноските за тях в действителност са по-ниски от тези на корейците. Причината за това е, че някои от спортните уреди към този момент си бяха построени за лятната олимпиада през 2008 година. Плувният стадион „ Water Cube “, да вземем за пример, се употребява за сцена за кърлинг. А на огромния олимпийски стадион, издигнат през 2008, се организират церемониите по разкриване и заклюючителните празненства.

Въпреки това олипиадата коства не по-малко от 3,1 милиарда $, считат експерти. Много пари са вложени в нови скиписти и скоростни улеи. Тези вложения обаче преднамерено не са включени в формалната разбивка за разноските по организирането на зимните игри, с цел да се съблюдава заръката на партията те да бъдат „ скромни “.
Кои са спонсорите?
Сред най-вашните спонсори на зимната олимпиада са огромни западни компании като „ Алианц “, „ Бриджстоун “, „ Кока-Кола “, „ Интел “ или „ Виза “. Всички те обичайно поддържат всяка олимпиада.

Но и доста азиатски компании се включиха този път във финансирането – „ Панасоник “, „ Самсунг “ и „ Тойота “, да вземем за пример. За първи път измежду първите 13 най-големи спонсори е и китайската компания „ Алибаба “.

Всеки от тези спонсори е вложил по трицифрени суми в организирането на игрите.

Най-доходоносната част от олимпийските игри са телевизионните права. Често приходите от тях съставляват 50% от всички доходи на МОК. От игрите в Пхенян те донесоха 1, 436 милиарда $. За правата от игрите в Китай сумата е сходна. От друга страна поради пандемията и неналичието на фенове не се реализират доходи от порядъка на няколко милиарда. 109 надпревари се организират без фенове. По принцип Китай не искаше да позволява задгранични фенове, а от средата на януари поради Омикрон приключи продажбата на билети и за китайци.

Китай обаче счита да продаде жилищата, издигнати особено за спортистите в олимпийското селце, и приходите от тях ще наваксат ненапълно загубата от неналичието на фенове.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР