Ако се вслушваме в съветите за лична хигиена, трябва да

...
Ако се вслушваме в съветите за лична хигиена, трябва да
Коментари Харесай

Вероятно мием ръцете си неправилно

Ако се вслушваме в препоръките за персонална хигиена, би трябвало да мием ръцете си десетки пъти дневно. И в това няма нищо неприятно. Но количеството не оправдава качеството. Затова е значимо освен какъв брой постоянно, само че и какъв брой вярно боравим със сапуна и водата.

Все бързаме занякъде, множеството неща ги вършим криво-ляво, едвам отбием номера. Ако това важи и за миенето на ръце, значи имаме проблем. Бактериален проблем. Защото дребните гадинки си остават по кожата, в случай че не се борим задоволително настойчиво, с цел да ги премахнем.

Колко тъкмо е задоволително

Първо, намокряме ръцете с чиста, течаща вода. Нанасяме сапун върху двете ръце и започваме да ги търкаме една в друга. Дотук добре, тогава го знае всяко дете.

 Снимка 368845

Но дали и какъв брой постоянно ни се случва да отделим цели 20 секунди преди да отмием сапуна? Разбира се, не е належащо да сложим хронометър до мивката вкъщи и в офиса, с цел да знаем точната дълготрайност на миенето.

Шансът да отрязваме целесъобразното време на половина и даже повече е значителен. Или най-малко това откриват разнообразни проучвания по тематиката. За едно тъкмо такова, извършено в университета в Северна Каролина, споделя Time.

От 383 участника, едвам 2% са спазили правилото на 20-те секунди , макар че преди този момент им е пуснато просветително видео по тематиката. А какво остава за нас? Бактерии, по какъв начин какво...

 Снимка 368843

Кога би трябвало да си мием ръцете
Преди, по време и след подготвяне на храна Преди хранене След като сме употребили тоалетната След контакт с животно / болен човек След като сме си издухали носа или сме кихнали Преди и след култивиране на рана или порязване След като сме пипали кофата за отпадък или сме хвърлили чувала Всеки път, когато ги усетим мръсни
Можем ли да прекалим

Колкото и необичайно да ни звучи - да. Но провалите не са чак толкоз страшни и се свеждат до суха кожа, която стартира да се напуква . А в тези пукнатини могат да влязат микроби. Затова е не по-малко значимо ръцете да са добре хидратирани.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР