Aко се въведе известяване на пациента за извършени на негово

...
Aко се въведе известяване на пациента за извършени на негово
Коментари Харесай

40 лева за първичен преглед при специалист за извънболнична помощ?

Aко се вкара уведомяване на пациента за осъществени на негово име медицински действия, ще се окаже, че хоспитализациите са по-малко от регистрираните в този момент.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров. В подписаният на 1 септември Национален рамков контракт (НРД) 2023-2025 година са заложени към два милиона хоспитализации, само че задачата ни, за която съм сигурен, че ще я реализираме, е броят им да падне под тези два милиона, добави той.

С подписването на новия НРД всички медицински действия в първичната извънболнична помощ и в профилираната извънболнична помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени, уточни още Маджаров. Лекарите ще получат средствата си през октомври. В болничната помощ няма да има промени на цените, защото предходната година цените на клиничните пътеки са повишавани два пъти – напролет и през есента, а също така Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на лечебните заведения към 120 млн. лева надлимитна активност за последните девет месеца, което е изчерпало финансовия запас, изясни той. Държавата би трябвало да направи преоценка кои лечебни заведения са стратегически и кои би трябвало да се подкрепят, сподели още доктор Маджаров.

 

Намаляване на хоспитализациите

 

Въведе ли се електронното уведомяване на пациента – посредством приемане на известие, даже и на елементарен мобилен телефон, ще се откри, че хоспитализациите са по-малко в сравнение с в този момент се регистрират, сподели доктор Маджаров. При сходно уведомяване пациентът ще схваща кое лечебно заведение каква здравна активност регистрира като осъществена на негово име. Потребността на популацията в България е за не повече от 1,5 млн. хоспитализации на година. Електронното уведомяване ще ни даде опция действително да забележим какъв брой хора са били одобрявани в лечебните заведения и тогава ще можем да приказваме за фрапантно увеличение на цените на клиничните пътеки за идната година, уточни той. По думите му следва това уведомяване скоро да стане допустимо. 

Извънболничната помощ в новия НРД

 

В НРД 2023 – 2025 година има най-вече новости за общопрактикуващите лекари – за метода на сключване на документите от пациентите, за работното време, за отчитането на профилактичните прегледи, сподели още доктор Маджаров. Диспансерните прегледи ще бъдат отвън регулация, което значи, че няма да има предел при издаването на посоки от персоналния доктор към експерт за диспансерно болен. Друга оригиналност в контракта е, че при първо намерено нарушаване в границите на съответната година, то ще бъде методично отразявано и няма да има кумулативна глоба (това важи за всички в извънболничната помощ, в болничната помощ и за медико-диагностичните дейности). В сегашния НРД няма смяна на размера на глобите. Предвидено е още, че персоналният мобилен телефонен номер на лекаря няма да стои на видно място, добави доктор Маджаров и посочи, че на видно място ще би трябвало да бъде посочен служебният телефонен номер на лекарската процедура.

Личните лекари не са на непрекъснато разположение, напомни доктор Маджаров. Те имат опция да подписват контракти с медицински центрове, оказващи неотложна помощ, само че защото до момента бяха обществено известните телефонните им номера, пациентите търсеха персоналните си лекари непрекъснато. Сега евентуално някои сътрудници ще продължат да подвигат телефоните си когато и да е, само че други ще предпочетат да действат по различен метод, добави той.

 

За втора година нарастването на средствата за първична и профилирана извънболнична помощ, както и за медико-диагностични действия, е фрапантно. Осигурени са към 87 млн. лева за първична и малко по-малко за профилирана извънболнична помощ. Преди година имаше сходно нарастване, което значи, че за година и половина в първичната извънболнична помощ има спомагателни към 170 млн. лева, а в профилираната – към 160 млн. лева Това ни даде опция да постигнем цена на първичния обзор в профилираната извънболнична помощ да се заплаща на лекарите в размер на 40 лева, до момента в който при миналогодишния анекс, подписан напролет, беше 24.50 лева

 

Лекарите, работещи в извънболничната помощ, ще получат средствата си към края на октомври, увери доктор Маджаров. За персоналните лекари се резервира същото равнище на заплащането по капитация, сподели още той. За работещите в профилираната извънболнична помощ сме си сложили за цел в бюджета за идната година да достигнем цена от 50 лева за обзор, което е напълно естествена цена, сподели още доктор Маджаров.

Цените и размерите в лечебните заведения остават без смяна

 

През април предходната година цените на клиничните пътеки се усилиха приблизително с 25 %, а от септември – с още 8 %, тъй че на практика има с над 30 % нарастване на цените им спрямо първата половина на предходната година, напомни доктор Маджаров. Това нарастване обаче съумя да покрие единствено дефицитите, насъбрани през годините. За да се усети същински финансов резултат, най-малко две-три години покачването на цените на пътеките би трябвало да е по-високо от инфлацията. През този комплициран интервал – до края на август тази година, се оказа, че всяко тримесечие Здравната каса е изплащала по 40 млн. лева надлимитна активност на лечебните заведения и по този начин стана невероятно да се приказва за нови цени. Повишените цените в болничната помощ ще бъдат изчислени и планувани с бюджетната процедура за 2024 година За тази година не се плануват нови цени на клиничните пътеки.

 

Шестмесечен гратисен интервал за лечебните заведения

 

Шестмесечен гратисен интервал ще бъде даден на лечебните заведения, с цел да могат да доближат равнищата на началните заплати, заложени в Колективния трудов контракт (КТД) в бранш " Здравеопазване “. Кам момента не се планува глоба за лечебното заведение, което не успее да доближи тези заплати, уточни доктор Маджаров. По думите му в този интервал Министерството на здравеопазването би трябвало да види какви са потребностите, кои лечебни заведения могат да доближат тези заплати и кои би трябвало да бъдат подкрепени посредством бюджетен механизъм. Този механизъм е очакван за обезпечаването на заплатите в стратегически лечебни заведения. Едва тогава би трябвало да се планува вид, в който да стане наложително достигането на началните заплати, указани в КТД. По думите му не би трябвало да се стига до закриване на лечебни заведения поради невъзможността им да доближат началните заплати. Областните лечебни заведения са стратегически, добави той. Притеснява ме, че към 150 лечебни заведения в продължение на една година не могат да доближат избраните им месечни бюджети, което значи, че нямат задоволително работа, сподели още доктор Маджаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР