Ако се върне ставката от 20% ДДС, хлябът ще мине

...
Ако се върне ставката от 20% ДДС, хлябът ще мине
Коментари Харесай

Хлябът ще мине 3 лева, ако се върне 20% ДДС

Ако се върне ставката от 20% Данък добавена стойност, хлябът ще мине 3 лв.. Това предизвести Мариана Кукушева, ръководител на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите. От 1 юли 2022 година, когато влезе в действие нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното, крайната цената на хляба за потребителите падна сред 16 и 27%. Средностатистически цената на всеобщите типове самун е била в границите на към 2,40 лева преди въвеждането на мярката, а към този момент е към 2 лева, дори и под 2 лв., а на доста места - сред 1,30 и 1,80 лева, заяви тя пред Нова телевизия. Хлябът е единственият хранителен артикул, който не е трансформирал цената си в последните осем месеца, твърди Кукушева. Според нея от нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното печели само потребителят. Никъде в Европа и в света няма храна, по-евтина от български самун, съобщи тя.

Към момента цената на първичната суровина -пшеницата, е доста по ниска по отношение на март предходната година, два пъти по-ниска, означи специалистът. По мотив на рецензиите, че се внася украинско зърно, Кукушева сподели, че в България се внася само и единствено украински слънчоглед, който има по-ниска цена от българския. " Ако някой твърди, че където и да е в България се разтоварва украинска пшеница, апелирам да кажа къде тъкмо, по кое време и кой е преработвателят на украинска пшеница. Аз подсигурявам, че българският самун се създава само и единствено от българска пшеница ", съобщи Кукушева. 

" Засякохме кашкавал, чиято цена от 17,30 лв. на производител стига до 31-32 лв. до потребителя. " Това съобщи ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов в ефира на " Тази неделя " по bTV. Той уточни, че разликата сред цените на едро и дребно не е проблем от през вчерашния ден.

" Оставихме бурно развиване на едрия търговски капитал и когато той завладя задоволително пазарен дял, стартира да се следи този развой. Друга причина е разпокъсаното предложение - дребни мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на огромните играчи на пазара ", добави той. Според него преодоляване на цените може да се реализира посредством уедряване на аграрния бизнес. Добър образец в това отношение са кооперациите. " У нас веригите извличат големи облаги, само че такива практики не липсват и при дребните магазинчета. Трябва да се почисти методът на ценообразуване от разноски за реклама и други начини за повдигане на облагата на производителите ", уточни още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР