Ако се стигне до изграждане на АЕЦ „Белене“ като китайска

...
Ако се стигне до изграждане на АЕЦ „Белене“ като китайска
Коментари Харесай

проф. Атанас Тасев пред Европа ТВ: АЕЦ „Белене“ може да се оборудва и с китайски реактори


Ако се стигне до създаване на АЕЦ „ Белене “ като китайска инвестиция, оборудването, в това число и реакторите може да са нови, създадени в азиатската страна. Това съобщи по Европа тв енергийният специалист проф. Атанас Тасев. Според него китайските компании имат интерес да изградят централа в Европа със лични реактори, с цел да могат да получат лиценз в границите на Европейски Съюз. При такава догадка, платените от страната ни съветски реактори могат да бъдат осъществени в Китай.

Очаква се държавното управление да вземе решение за анулация на мораториума за създаване на плана АЕЦ „ Белене “ още тази седмица. Според проф. Атанас Тасев без тази стъпка няма по какъв начин да бъдем сигурни дали има действителен инвеститорски интерес. Към този миг желанията от Далечна Азия наподобяват най-сериозни. Дори е допустимо централата да бъде построена с ново потомство реактори от Китай.

По тематиката за цената на природния газ проф. Тасев съобщи, че неизбежно ще се стигне до нарастване от 1 юли. Преди дни „ Булгаргаз “ пресметна, че горивото би трябвало да нарастне до 419 лв. за 1 000 куб, което е растеж с близо 16%.

Атанас Тасев разяснява и новината за стартирането на газопровода ТАНАП от Азербайджан към Европа. България също може да получава газ по него, само че не и без да бъде построена интерконеткторната връзка с Гърция. Обществената поръчка за плана започва едвам тази година. Оптимистичният сюжет е връзката да проработи най-рано след две години.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР