Ако се случи да тръгнете нанякъде с влак през отпуската

...
Ако се случи да тръгнете нанякъде с влак през отпуската
Коментари Харесай

Първенецът на Математическата в Пловдив спасява БДЖ

Ако се случи да тръгнете нанякъде с трен през отпуската и в купето влезе младо приветливо момче с раница на тил, нищо чудно да се окаже първенецът на Математическата гимназия Иван Пулевски, който обикаля България по релси. Железниците са огромната пристрастеност на момчето, което взе матурите по български и математика с шестици и приключи междинното си обучение с тапия 6.00. Отличникът ще следва „ Технология и ръководство на превоза ” в Техническия университет в София, а фантазията му е да модернизира БДЖ и въобще положението на транспортите у нас.

„ Не е толкоз мъчно са си цялостен първенец, колкото наподобява на пръв взор. При мен може би се получи, тъй като постоянно се пробвам да схвана същината на нещата, не да запомня фактологията ”, изяснява Иван. Предпочита да слуша в час, по този начин ученето вкъщи лишава по-малко време.

Отличникът твърди, че е

късметлия с доста стимулирани преподаватели

в Математическата гимназия. За 8 години там се построих като темперамент, възпитаха у мен почитание към институцията учебно заведение и желанието да изучавам още и още, споделя Иван Пулевски. Благодарен е и за отворения небосвод - у него да бъде подбуден интерес към разнообразни занимания и обществено-политическия живот.

Встрани от математиката и британския отличникът е най-заинтригуван от превоза. Момчешките му безредици от първите пътувания с трен като малчуган в този момент са се трансформирали в сериозен професионален интерес. „ Хората желаят да пътуват по-бързо, артикули и товари да се придвижват по-добре. Има доста благоприятни условия за това и аз бих желал да оказа помощ - споделя Иван. Искам да видя в България една добра мрежа с удовлетворени пасажери, бързи доставки и известия ”. Според отличника от МГ сега и пощите, и БДЖ не са в кондиция. И трябват мрежи, които да си взаимодействат и да работят като едно цяло. Например трен и рейс би трябвало да се допълват, а не да се конкурират, показва Пулевски.

В свободното време той си провежда пътешествия на релси.

Чертае маршрут из страната, по който може да пътува с трен. Така е правил тур от Пловдив през Стара Загора, Горна Оряховица, Левски до Свищов и назад. Отнело 20 часа. „ Натоварва физически, само че виждаш пейзажи, каквито няма зад прозореца на автомобила. Опознавам страната, а в купетата срещам забавни хора ”, разказва Иван. До началото на академичната година счита да попътува с трен и из чужбина.

Дали се е изкушавал да търси по-добри благоприятни условия за следване и реализация там? „ Според мен човек би трябвало да учи за себе си не като преценява къде е по-престижно - споделя отличникът на Математическата. Който го направи, ще се усеща теоретичен. Ако задачата ти е това, няма толкоз огромно значение къде ще бъде. В чужбина има повече благоприятни условия за процедура, само че и тук може ”.

Иван е несломим оптимист и има вяра, че за България има по-добро бъдеще.

Даже е уверен, че може да способства за него, когато пристигна време днешните 19-годишни да ръководят страната.

Ако нещо му е липсвало в елитното учебно заведение и в просветителната система у нас, то е точно да се гради обществено-политическа позиция у подрастващите. „ И в този момент има детайли на гражданско обучение, само че те засягат общи неща - да вземем за пример какво е Конституцията, а не съответни проблеми на съвремието ”, споделя Иван. Според него в края на гимназията у всеки юноша към този момент би трябвало да е пробуден жителят и да има отношение към значимите събития и процеси в страната си.

Първенецът на випуск 2019 в МГ-то е постигнал това за себе си и е подготвен да работи за дела. Членува в Гражданското съдружие „ За теснолинейката ”. „ Стараем се да привличаме туристическия интерес към нея. Това е неповторим тип превоз сред Велинград и Разлог, всички останали сходни линии са закрити ”, пали се Иван Пулевски и взе участие в организирането на разнообразни събития.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР