Ако се съмняваш - не кликай. Лошата информираност и наивността

...
Ако се съмняваш - не кликай. Лошата информираност и наивността
Коментари Харесай

Киберполицаи: Не бъдете наивни в интернет, това може да ви струва скъпо

Ако се съмняваш - не кликай. Лошата осведоменост и наивността в онлайн пространството може да костват скъпо на всеки. Хора и компании постоянно губят хиляди левове месечно поради киберизмами. За това предизвестиха в изявление за Българска телеграфна агенция началникът на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП комисар Владимир Димитров и контрольор Александър Велев от бранш „ Противоправно наличие в интернет “. Двамата служители на реда, занимаващи се от години с киберпрестъпления, поучават потребителите за това по какъв начин да бъдат внимателни в интернет.

„ Хората не би трябвало да употребяват едни и същи пароли на всички места .

Необходимо е да обновяват постоянно антивирусния си програмен продукт и операционните системи на компютрите и мобилните си устройства. Добре е да наглеждат банковите си сметки по-често, с цел да знаят какви са придвижванията по тях. Ако станат жертва на киберпрестъпление, дано да алармират незабавно , а не, както става постоянно, месеци след определяне на неналичието. Важен съвет към потребителите е да се държат в интернет, по този начин както желаят да сe oтнасят с тях в същинския свят “, поучават още служителите на реда.

Ценни препоръки могат да бъдат открити също на  и на  на отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП. Полицаите постоянно провеждат и беседи с възпитаници и техните родители за евентуалните рискове онлайн.

Смяната на IBAN е една от най-честите измами

Голяма част от закононарушенията стартират посредством елементарен фишинг имейл или обещания за бърза и сигурна облага. Човешкият фактор е доста сериозен проблем, когато става въпрос за киберпрестъпления, предизвестява комисар Димитров.

Една от най-честите киберизмами е обвързвана с сменен номер на банковата сметка (IBAN), наричана още business e-mail compromise. Чрез нея проведени незаконни групи, най-често от Нигерия, нападат компании и бизнес организации от целия свят, печелейки милиони ежеседмично.

Схемата работи просто. Чрез фишинг мейл хакери стартират да наблюдават бизнескореспонденцията на дадена компания ,

която комуникира и търгува с контрагенти от целия свят. Когато компанията и неин сътрудник разискват заплащане, хакерите прихващат известията и подменят номера на банковата сметка, след което парите отиват при тях. Често на българската компания ѝ би трябвало към седмица, с цел да откри, че средствата са изпратени на друго място.

На всеки два-три дни при нас идва компания, потърпевша от заменен IBAN .

Имали сме разнообразни случаи със суми от порядъка на десетки, а от време на време и стотици хиляди евро. Преди към седмица имаше българска компания, която пострада с към шест милиона лв.. Три-четири пъти годишно имаме случаи, в които компании остават без няколко милиона лв. или евро “, описа още комисар Димитров.

Организираните незаконни групи, които подменят даден IBAN, са на един континент, а жертвите – на различен ,

контрагентите - на трети континент. Използват се и „ финансови мулета “, които оказват помощ в изпирането на парите и те постоянно са обособени незаконни групи. Всичко това в допълнение усложнява противодействието на този тип незаконна активност.  

Ние постоянно съумяваме да спасим парите на българската компания, само че доста зависи и от това по кое време е подаден сигналът. Колкото по-бързо, толкоз по-добре, предизвестява служителят на реда.

Комисар Владимир Димитров уточни като международен водач в битката против киберпрестъпността Федералното бюро за следствие (ФБР/FBI).

През 2018 година и 2019  г. техни сътрудници пътуват до Лагос, Нигерия, където вършат няколко интервенции против незаконни групи. През предходната година един от техните шефове, Рамон Абас, е екстрадиран от Дубай. Той е прочут с прякора си Hushpuppi в Instagram, където всеки ден показва високия си стандарт на живот, реализиран с парите от киберизмамите.

„ Романтични “ измами

„ Романтичните “ измами са друго доста постоянно срещано киберпрестъпление. Жертвите са дами на към 60-65 години, с които се свързват мъже, представящи се за военни от Съединени американски щати, отпътували на военна задача някъде. Всъщност те са от Бенин, Мали, Кот д'Ивоар и Мавритания. Следва онлайн връзка, мъжът „ ухажва “ своята жертва и съумява да я накара да се влюби в него виртуално. Реалната му цел в действителност е да накара неговата „ дама “ да му изпрати огромна сума пари. Измамниците оповестяват, че са изпратили на жертвата скришен колет с огромна сума пари. Съответно дамата получава подправен имейл сякаш от компанията, която ще достави колета. След няколко дни получава втори имейл, че пратката ѝ е арестувана, да вземем за пример в Швейцария от швейцарските митнически управляващи, а тя би трябвало да заплати, с цел да „ освободи “ пратката. За да набави парите, жертвата най-често си изтегля всичките спестявания от банката, продава парцел или взима заем от родственици. Обикновено става въпрос за суми от 10-15 хиляди лв.. Всяка пета жертва остава без 100-200 хиляди лв., а един път или два пъти годишно загубата е в размер на няколкостотин хиляди лв..

Измами посредством уеб сайтове за продажба на използвани артикули

Друг вид машинация е обвързвана с един от известните уеб сайтове за продажба на използвани артикули. При нея привиден покупател се свърза с продавача, разгласил телефонния си номер в съответната платформа, като му предлага алтернатива за бързо и несъмнено разплащане. Жертвата получава линк към куриерската компания, която ще вземе пратката. Когато продавачът последва линка, се отваря платформа наподобяваща някоя от известните куриерски компании, в която той би трябвало да вкара данните от банковата си карта.

Голяма част от жертвите са ощетени със суми от 2 до 6 хиляди лв., по-рядко към 10 хиляди лв., регистрират киберполицаите.

Измами с криптовалута

Най-новият тип измами са свързани с вложенията в криптовалута. Една-две жертви имаме на седмица, които са видели в интернет реклама на платформа за търговия, в която се споделя, че в случай че инвестираш избрана валута в крипто, сумата ще се удвои, утрои, даже учетвори бързо и несъмнено.

„ Това сякаш е скришен интернет уебсайт, на който се подава загадка информация за бързи вложения. А в действителност става въпрос за елементарна интернет машинация. Имаме по една-две жертви седмично, излъгани със суми, вариращи от 10 до 100 хиляди евро “, описа още комисар Димитров.

Кражба на онлайн идентичност

Кражбата на онлайн идентичност е друга постоянно срещана машинация във виртуалното пространство. Почти всеки ден получаваме сигнали за откраднати профили във Facebook. Това най-често става посредством „ слаби “ пароли или когато потребителят отвори фишинг имейл, посредством който губи достъп до акаунта си в обществената мрежа. На процедура всичките данни - потребителско име, ключова дума, телефонен номер, имейл, се подменят. След това „ приятелите “ на съответния профил получават известия с искане за изпращане на пари сякаш от името на титуляра на профила, обясниха служителите на реда за този вид машинация.

Всеки един жител, който изгуби достъп до Facebook профила си, може да следва съответните стъпки през платформата като даде нов имейл за преписка и данни от персоналната карта. Само и само Facebook обаче преценя дали да възвърне откраднатия профил.

Има два случая, при които Facebook спомага незабавно на полицията – когато има дете в риск или при терористичен акт. Преди към две седмици за първи път у нас бе задействана Amber alert, която предизвести всички консуматори в избран радиус за изгубването на 12-годишния Александър от Перник.

Награда за битката против цифровото пиратство

Инспектор Александър Велев, бранш „ Противоправно наличие в интернет “ при отдел „ Киберпрестъпност “, получи премия на гала в Рим, Италия, в границите на Европейската конференция за интелектуална благосъстоятелност, проведена от Европол. „ Тази премия не е единствено за мен, а за целия отдел. Тя е за работата ни по закононарушения, свързани с интелектуалната благосъстоятелност и по-конкретно противозаконен стрийминг и противозаконна IP телевизия. През последните няколко години сме много дейни по тази линия и сме провели голям брой интервенции против подобен вид пиратство. Това е сериозен проблем за цяла Европа и е приоритет за Европейски Съюз “, показа контрольор Велев за оценката.

Той добави, че неотдавна е извършено и образование по тематиката в България, на което са участвали представители на киберотделите от 17 страни, в това число представители на Интерпол, Европол и частния бранш.

„ Генерираната облага от подобен вид незаконна активност може да бъде огромна, като тя може да бъде пренесена и към различен вид незаконна активност. Случвало се е в Европа да има финансиране на тероризъм от подобен вид пари. От подобен вид закононарушения нормално последва и изпиране на пари и други данъчни закононарушения “, безапелационен е той.

Акциите против разпространителите на детска порнография ще продължат

Планираме и нови сходни интервенции, увериха двамата киберполицаи след скорошната акция в няколко града на страната, при която бяха арестувани лица, теглили от интернет и разпространявали нецензурен материали с малолетни лица.

Според тях защитната им теза, че са попаднали на това наличие инцидентно, без да знаят какво тъкмо има в него, няма по какъв начин да издържи в съда.

„ Вероятността да свалиш сходно наличие инцидентно е оскъдна. Те добре са знаели какво смъкват. Търсили са сходно наличие посредством характерни термини, които педофилите употребяват. Голяма част от тях смъкват хиляди сходни материали, а компютрите и телефоните са им цялостни с такова наличие. Има няколкостотин български IP адреса, които смъкват сходно наличие, ние имаме профилиран програмен продукт, с който следим това. Работим със следствието, прокуратурата и след разрешението на съд правим дейности по претършуване и изземване “, разясниха служителите на реда от отдел „ Киберпрестъпност “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР