Ако се потвърди, че сомалийски пирати са похитили кораба, това

...
Ако се потвърди, че сомалийски пирати са похитили кораба, това
Коментари Харесай

Ако се потвърди, че те са похитителите, Руен ще е първият кораб, отвлечен от сомалийски пирати от 6 г.

Ако се удостовери, че сомалийски пирати са похитили кораба, това би било първото отвличане, осъществено от тях от 2017 година, когато интернационална морска задача предприе интервенция за прекъсване на поредицата от похищения на плавателни съдове от сомалийските пирати в Аденския залив и Индийския океан.

Съвместната европейска задача за битка със сомалийските пирати ЮНАВФОР, чийто действен център е в Испания, съобщи, че през вчерашния ден е получила сигнал за хипотетичното отвличане на кораба " Руен ", ръководен от " Параходство Български морски флот " на към 500 морски благи източно от йеменския остров Сокотра.

В Сомалия, в отцепническия регион Пунтланд член на група, подпомагала офанзивите на пирати против кораби в предишното, съобщи пред Ройтерс, че е чул, че пиратите са съумели да похитят кораб. " Шестима от моите другари пирати съумяха да заловят транспортен съд и го карат към брега на източния регион Пунтланд ", сподели по телефона за Ройтерс Мухтар Мохамуд. Той приказва от крайбрежния град Кандала. В телефонния диалог Мохамуд не загатна името на кораба и морските управляващи на Пунтланд не са създали към този момент коментар по тематиката.

ЮНАВФОР съобщи, че испанският боен транспортен съд " Виктория " е бил пратен към мястото на хипотетичното отвличане, с цел да събере повече информация и да оцени какви дейности да предприеме в бъдеще.

" ЮНАВФОР остава бдителна по този случая и по други наскорошни случаи, свързани с пирати в зоната на деяние на задачата, в Северозападния Индийски океан и в Червено море ", се споделя в изказване на европейската задача.

В изказването се добавя, че ЮНАВФОР координира дейностите си с интернационалната военноморска задача " Комбинирани морски сили ".

Британската компания за морска сигурност " Амбри " счита, че " Руен " е бил отвлечен от пирати.

По-рано през днешния ден английската Агенция за морски търговски интервенции (UKMTO - United Kingdom Marine Trade Operations) сподели, че е получила информация от сътрудника по сигурността на кораба, който казвал, че счита, че екипажът към този момент няма надзор над плавателния съд, който се е насочил към Сомалия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР