Ако се отглежда както трябва, шафранът дава минимум два тона

...
Ако се отглежда както трябва, шафранът дава минимум два тона
Коментари Харесай

Шафранът замества тютюна в Кърджалийско

Ако се отглежда както би трябвало, шафранът дава най-малко два тона от декар, дори два тона и половина. Като се умножи по 7 евро за кг, това прави към 14 хиляди евро от един декар. Това е съвършен доход. Ако всеки сее по 100 кв.м. за начало, ще ни трябват към 4 хиляди луковици, а приходът ще е към 1200 лв.. Следващата година добивът ще доближи 250 кг., т.е. пет пъти повече. Това прави към 3 500 лв..

,,Не е доста трудоемко, не е капризно цвете. Гледали сме тютюн, селски хора сме, само че това няма нищо общо с тютюна. Май-юни изкореняваш луковичките, и ноември, и от цвета си добиваш доходи. На един декар се присаждат 100-120 кг. луковички, по две да ти роди, 100-120 на декар си оставаш за себе си, в действителност 220 кг ще продадеш, от 20-35 лева е кг луковичка. Ако се гледа добре шафранът, от 200 грама може да се добие 1000 лева'', описват за БНР част от стопаните в Кърджалийско.

Индия също желае луковици от нас, както и да влагат в производството на шафран.

,,В България има идеални климатични условия за развиване на шафран. След промените на климата в Иран и другите страни, там е към този момент невероятно да се създава шафран. През идващите 40-50 години в България има идеални условия за развиване на шафран. За пет години България има късмет да стане международен водач за произвеждане на шафран'', означават още производителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР