Ако се направи увеличение с 15% каквото искане има от

...
Ако се направи увеличение с 15% каквото искане има от
Коментари Харесай

Спор за ръст в заплатите в Метрополитен, Ваня Григорова защити протестиращите

" Ако се направи нарастване с 15% каквото искане има от страна на единия профсъюз, значи, че разликата от 1000 лева ще се усили на 1150 лева сред най-ниските съществени хонорари и най-високите такива ", съобщи тя.

Вчера от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ осведомиха, че на 15 март служащите и чиновниците в " Метрополитен " провеждат протестен протест под надпис " За достойнo систематизиране на средствата за нарастване на работните заплати в сдружението. Стоян Братоев, шеф на " Метрополитен " сподели пред Българска телеграфна агенция, че се водят договаряния дали нарастването да е с 15 % за всички чиновници и служащи или на тези с по-високи заплати то да е по-малко.

Ваня Григорова уточни пред медиите в СОС, че желанията за митинг като че ли са ориентирани към ръководещите и към общинските съветници, защото беше оповестено, че молбата е за почтени хонорари, а в действителност се оказва, че там има проблем с разпределението на към този момент съгласуваното с кмета Васил Терзиев нарастване от 15% на Фонд " Работна заплата " в транспортните сдружения. Тези средства би трябвало да се разпределят в съответните предприятия.

В електротранспорта и автотранспорта споразуменията за нарастване са подписани и няма никакъв проблем, заяви Григорова. Проблемът е в " Метрополитен ", тъй като там в границите на една служба има грандиозни разминавания във възнагражденията. Като образец тя даде машинистите - едни са с съществена заплата 1600 лева, други - с 2600 главно заплащане. Очевидно е, че обществени средства не може и не трябва да се употребяват за задълбочаване на диспропорциите в границите на една служба, съобщи Ваня Григорова. Тя заяви, че ще се водят диалози с шефа на " Метрополитен " Стоян Братоев.

Общинският консултант подсети, че правилото " равно възнаграждение за еднакъв труд " е главен принцип, както за Международната организация на труда (МОТ), за Европейски Съюз и за България, която е подписала и утвърдила конвенциите на МОТ. Тя обърна внимание, че става въпрос за главно заплащане, върху което се начисляват в допълнение % прослужено време, километри пробег и така нататък Вече има и заведени каузи в Комисията за отбрана от дискриминация, в които са наказани сходни практики. Не можем да рискуваме общината и общински предприятия да бъдат съдени по този симптом за дискриминация, съобщи Ваня Григорова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР