Ако се храните в ресторант за бързо хранене, може би

...
Ако се храните в ресторант за бързо хранене, може би
Коментари Харесай

Учени: Замърсената вода е често срещана в ресторантите за бързо хранене

Ако се храните в ресторант за бързо хранене, може би би трябвало да помислите два пъти, преди да изберете газирана напитка от автомата вместо бутилка. Изследователи от университета " Лома Линда " са разкрили нечиста вода в машините в известни заведения за бързо хранене. Зашеметяващите 41% от водните проби от содовите фонтани са дали позитивен резултат за съществуване на общи колиформи - ясни признаци за замърсяване на водата, заяви „ Stydy finds ”.


При по-внимателно разглеждане на водните проби е открито съществуването на генетичен материал от нездравословни бактерии като Salmonella, Pseudomonas aeruginosa и Escherichia coli. Тези констатации карат откривателите да посъветват операторите на содовите машини постоянно да поддържат и дезинфекцират диспенсерите си, с цел да избегнат замърсяване.

" Доколкото ни е известно, нашето проучване е първото, което прави оценка качеството на водата от содовите машини, диспенсерите за вода, тампоните и чешмяната вода, изключително в източната част на долината Коачела ", споделя водещият създател на проучването доктор Томас Хиле, асоцииран откривател от LLU, в известие на университета.

Екипът е събрал 72 водни проби, обхващащи машини за газирани питиета, диспенсерите за продажба на вода и външна чешмяна вода в региона. Те са следили пробите както на място, по този начин и в лабораторията си. Резултатите демонстрират обезпокоително съществуване на биофилми. За тези, които не знаят, биофилмите са съвкупности от микроорганизми, които постоянно се срещат в естествени условия. Наличието им може да докара до затруднения в разнообразни браншове - от околната среда до медицината.

В някои случаи броят на бактериите в пробите от машините за безалкохолни питиета шокиращо надвишава оптимално допустимите равнища, избрани от Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати.

" Наличието на патогенни микроорганизми в питейната вода е сериозен проблем за публичното здраве и не може да бъде надценявано ", означават създателите на изследването.

Изследователите допускат, че с течение на времето биофилми се развиват във водоразпределителните системи, изключително в тези от пластмаса, които насочват водата към машините за газирани питиета в заведенията за бързо хранене и диспенсерите за вода. Освен това, в случай че филтриращите системи не се поддържат усърдно, те не съумяват дейно да предотвратят замърсяването на водата.

Изследователите споделят, че е значимо да се означи, че източната част на долината Коачела, която са изследвали за този план, е обитаема най-вече с латиноамериканска общественост, формирана основно от мигранти и селскостопански служащи. Достъпът до чиста питейна вода от дълго време е предизвикателство в този район.

" Проучването събра водни проби от регион с незадоволително обслужване, където нормално няма рутинни инспекции на качеството на водата и липсва поддръжка на машините за газирани питиета или диспенсерите за вода ", споделя създателят на проучването доктор Райън Синклер, доцент в Училището по публично здраве и Училището по медицина към Университета Лома Линда.

Д-р Синклер акцентира належащата потребност от регулаторни ограничения, ориентирани съответно към машините за газирани питиета и диспенсерите за вода в заведенията за бързо хранене. Той и сътрудниците му приканват притежателите постоянно да дезинфекцират диспенсерите и да обмислят потреблението на антимикробни тръбички за ограничение на растежа на биофилма.

Сега екипът възнамерява да направи оценка на риска, обвързван с откритите равнища на микроорганизми, за да разбере дали те съставляват директна опасност за здравето или са свързани с съответни здравословни положения./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР