Ако се беше удало Съветският съюз да бъде запазен, светът

...
Ако се беше удало Съветският съюз да бъде запазен, светът
Коментари Харесай

Горбачов разказа какво щеше да се случи при запазване на СССР

Ако се беше удало Съветският съюз да бъде непокътнат, светът през днешния ден би бил по-стабилен, по-безопасен и по-справедлив . Това разгласи някогашният президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов в изявление за английското издание The Times.

" Как би изглеждал светът, в случай че Съюзът беше непокътнат, историята не познава условното наклонение. Но мисля, че светът би бил по-добър. Би бил по-стабилен, по-безопасен, по-справедлив ", твърди Горбачов.

Той акцентира, че разпадането на Съветския съюз не било " крайният резултат " от перестройката . " В никакъв случай. И, несъмнено, ние не искахме това ", добави някогашният руски началник.

Горбачов призна съществуването на неточности : закъснялото реформиране на партията, децентрализацията на Съюз на съветските социалистически републики, незадоволително смели стопански промени. В същото време измежду действителните резултати на тази политика той показва споразуменията за нуклеарно разоръжаване, края на Студената война, свободата на словото, събранията, религията, свободата да се излиза от страната, различни избори и многопартийна система.

" И най-важното е, че доведохме процеса на смяна до точката, в която стана невероятно да бъде извърнат. Затова се провали пучът през август 1991 година Въпреки че вредите от него бяха големи: това беше удар за президента и Съюза. А по-късно радикали и сепаратисти довършиха Съюза, без да мислят за следствията ", добави Горбачов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР