Ако съберем на едно място всички вирусни частици SARS-CoV-2, които

...
Ако съберем на едно място всички вирусни частици SARS-CoV-2, които
Коментари Харесай

Изчислиха тежестта на всичкия SARS-CoV-2 на света

Ако съберем на едно място всички вирусни частици SARS-CoV-2, които сега циркулират по света, то те ще тежат сред една ябълка и играчка на малко дете, сочи ново проучване.

Специалисти пресметнаха напълно неотдавна, че всеки един инфектиран човек придвижва към 10 милиарда до 100 милиарда частици SARS-CoV-2 в пика на своята зараза. Това значи, че общата маса на вируса SARS-CoV-2, който сега заразява хора по целия свят (отчитаме към 1 млн. до 10 млн. инфекции във всеки един миг по време на пандемията) е около 0,1 до 10 кг.

Това, че са леки, не значи, че са незначителни.

„ Ако разгледаме нещата от по-широк исторически подтекст, и във връзка с своето влияние, една атомна боба тежи по-малко от 100 кг делящ се материал – споделят в имейл до Live Science старши откривателят Рон Майло, професор от научния институт „ Вайцман “ в Израел, и неговият сътрудник Рон Сендър, докторант в лабораторията на Майло. – Въпреки това вижте каква съсипия провокира. “

По същия метод тук пък „ приказваме за супер дребна маса от вируси и те сеят безспорен безпорядък по целия свят “, прибавят те.

В момента вирусът е заразил над 174 млн. души по целия свят и е лишил живота на над 3,7 млн. Това демонстрират данните на интерактивната карта на експертите от „ Джонс Хопкинс “.

За да дефинират какво количество вирус евентуално носи всеки инфектиран човек, откривателите употребяват по-стари калкулации, направени при маймуни макак резус във връзка с броя на частиците SARS-CoV-2, които имат в разнообразни тъкани, податливи на вируса (бял дроб, сливици, лимфни възли и храносмилателна система), в пика на болестта.

Впоследствие умножават броя на вирусните частици, налични в 1 г от тъкан от макак резус, по масата на човешките тъкани, с цел да дефинират броя на вирусните частици в човешките тъкани.

Изхождайки от предходни калкулации, основани на диаметъра на вируса, учените към този момент знаят, че всяка вирусна парченце има маса от 1 фемтограм (10 на степен -15 г). С помощта на масата на всяка парченце и броя на избраните частици, те пресмятат, че в пика на своята зараза всеки човек носи от 1 до 10 микрограма вирусни частици.

Благодарение на тези калкулации екипът съумява да разбере по-добре какво тъкмо се случва в тялото по време на инфекцията – да вземем за пример какъв брой кафези са инфектирани и по какъв начин броят на вирусните частици, основани в тялото, се съпоставят със скоростта, с която вирусът еволюира, споделят Майло и Сендър.

Впоследствие експертите пресмятат какъв брой доста разновидности ще се появят приблизително в един човек в границите на инфекцията и измежду цялото население. За тази цел те употребяват предходна стойност, показваща какъв брой постоянно мутира една нуклеотида (и изчислена въз основа на подобен коронавирус), умножават я по нуклеотидите в генома на SARS-CoV-2 и по-късно вземат поради какъв брой пъти вирусът се репликира в тялото по време на инфекцията.

Учените откриват, че по време на зараза в един-единствен човек вирусът ще натрупа към 0,1 до 1 разновидности из целия геном. Предвид обстоятелството, че сред инфекциите има 4-5 дни, то затова вирусът ще натрупа към 3 разновидности на месец, което съответствува с известната за момента степен на еволюция на SARS-CoV-2.

Те обаче откриват огромна разновидност в броя на вирусните частици при инфектираните хора. Нещо повече, тя може да се разграничава с 5 до 6 порядъка, което значи, че някои инфектирани хора могат да имат милиони пъти повече частици от други.

„ Знаем, че хората с невисок вирусен товар имат по-малък късмет да заразят другите “, споделят Майло и Сендър.  Все още обаче не е ясно дали суперразпространителите да вземем за пример популяризират вируса повече от останалите по биологични аргументи (например висок вирусен товар) или социологически (например повече близки срещи с други на огромни събития, провеждани в затворени пространства), прибавят те.

„ Надяваме се, че това изследване ще въодушеви нови хрумвания и опити “, споделят експертите.

Техните открития са оповестени на 3 юни в Proceedings of the National Academy of Sciences .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР