Ако руските въоръжени сили по някакъв начин успеят да възстановят

...
Ако руските въоръжени сили по някакъв начин успеят да възстановят
Коментари Харесай

Пет сценария за хода на войната: 4/5 Конфронтация с НАТО

Ако съветските въоръжени сили по някакъв метод съумеят да възстановят бързия си ритъм на напредване и окупация на територии (със или без помощта на беларуската войска и приднестровските сепаратисти), на доктрина те биха могли да завземат огромна част от или даже цялата Украйна. Това би изправило Европа пред нещо приблизително сред нова студена война (в по-малко неприятния случай) и началото на трета международна, само че с ниска активност (в по-лошия).
На източния фронт - нещо ново
В този случай Русия и НАТО ще застанат лице в лице, а окопаването по фронтовата линия няма да е вътре в самата Украйна, а непосредствено по източния фланг на алианса - от Прибалтика през Полша, Словакия и Унгария до Румъния и българското черноморско крайбрежие. Това ще докара до незабавна милитаризация на въпросните натовски страни с разполагане на разнородни съюзнически оръжейни системи, като да вземем за пример многоцелеви бойни самолети (включително стелтове F-35), противовъздушна защита, противокорабни ракетни комплекси, специфични елементи и тежка механизирана пехота.

За страни като България, чиито армии са занемарени и редовно немодернизирани, това ще значи привличане на повече съюзнически сили, които да запълват тежките дефицити, и евентуално внезапно нарастване на вложенията в защита. При сходно развиване на нещата главният проблем ще е заплахата от инцидентни погранични произшествия, провокации, целенасочени саботажи и даже трансгранични диверсионни или хибридни интервенции.
Другите сюжети за хода на войната: - - - - Реклама
На този стадий обаче сходно развиване на рецесията наподобява прекомерно малко евентуално. Организационните и логистичните проблеми на съветските въоръжени сили, които до неотдавна имаха претенциите да са втори по мощ в света след Съединени американски щати, към този момент са забележими с просто око за всички, и то в конфликт със зле оборудвана армия като украинската (макар и в пъти по-боеспособна от българската).
Украйна - прекомерно огромна за окупация
Украйна е страна с голяма територия - колкото Франция и България, взети дружно. Това е едно от малко обсъжданите преимущества на Киев в тази война, тъй като завладяването на огромно пространство желае по едно и също време доста време и огромни запаси, споделя преподавателят по военни науки в лондонския King`s College Лорънс Фридман. Според него добър образец за това e прословутият 60-километров ескорт на съветската войска, който една седмица не съумява да стигне до Киев. За Фридман това към този момент не е ескорт (неговата съществена характерност въпреки всичко е, че се движи), а по-скоро украинско защитно оборудване, защото развалените машини дружно с тези взривени от украинците са създали по този начин, че един от подстъпите към Киев е блокиран за съветската войска.

При това състояние начало на огромни бойни дейности против по-модерна и проведена войска, камо ли пък боен съюз, наподобява неуместно. То би било обречено, даже и на страната на Кремъл да бъдат мобилизирани всичките запаси на страните от прокремълския защитителен съюз ОБДК - Армения, Беларус, Казахстан, Киргистан и Таджикистан, както и всички проксита от проруските " замразени спорове ". Също по този начин Русия в огромна степен ще е изчерпала ресурсите си за завладяването и управлението на Украйна.

Както обаче забелязахме през последните две седмици, аргументът за хубавичко човешка логичност сякаш не работи при сегашния съветски президент. Въпросът тук не е дали някой ще отговори на блъфовете на Путин, а по-скоро по какъв начин ще би трябвало да се работи, с цел да се минимализират рисковете или по-скоро единственият в действителност сериозен риск - възможното потребление на тактическо или даже стратегическо нуклеарно оръжие.
Реклама Обстрел по оръжейни конвои
Докато Кремъл се пробва да откри частична окупация върху обширни територии на Украйна или над цялата страна, едни от първите опасности за възможна ескалация ще са обстрели по конвоите с натовски оръжейни доставки - в началото за отбраняващата се войска, а при по-неблагоприятно развиване на обстановката - за партизанските сили и съпротивата в по-големите градове. Доколкото обаче страните от Европейски Съюз и НАТО изпращат камиони без опознавателни знаци, те надали ще стачкуват публично, в случай че въпросните военни колета бъдат атакувани. По-сериозна заплаха от директен конфликт с Русия ще има, в случай че Западът осъществя проектите си да даде на Украйна полски, словашки и/или български МиГ-29 - деяние, което умерено може да се изтълкува от Кремъл като директна интервенция във войната, изключително в случай че изтребителите излетят от натовска база и стигнат местоназначението си по въздуха.

Друг сериозен риск от ескалация при сходен сюжет в Украйна е обвързван с възможни инцидентни конфликти сред съветски и западни сили. Те биха зародили, в случай че настъпващата войска стартира да води сухопътни бойни дейности наоколо до украинските граници по източния фланг на НАТО. Най-непосредственият сходен предполагаем риск би зародил, в случай че силите на Кремъл завземат Одеса и изпратят бойни елементи към устието на река Дунав наоколо до Румъния. Или пък в случай че пътьом окупират и Молдова, движейки се по същото направление.

Подобна заплаха би зародила за Полша, а след това и за Словакия и Унгария, в случай че Русия и/или Беларус нахлуят непосредствено към Западна Украйна - надлежно през Приднестровието/Молдова или през югозападната беларуска граница. Заради сериозните си организационни дефекти, техническа необезпеченост или даже просто поради липса на ориентировка изобщо не е изключено изгубили се окупационни сили инцидентно да влязат на територията на натовска страна. При това състояние съюзническите войски ще би трябвало или да ги арестуват, или да открият огън по тях, в случай че се съпротивляват.

При този сюжет ескалация от съветска страна може да се чака и поради изпращането на непознати легионери, които са ветерани от западните армии, само че се бият под украинско командване. Още по-рисково ще е възможното залавяне на частни военни контрактори, на военни инструктори и изключително на специфични елементи, изпълняващи секретни интервенции в Украйна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама Конфронтация по въздух и море
Също по този начин може да се чака, че в някакъв миг съветската войска ще стартира да употребява по-активно своята бойна авиация, чиято досегашна съвсем цялостна липса по фронтовите линии озадачава западните анализатори. Когато обаче военните дейности се приближат до границите на НАТО, това ще крие заплаха от съществени произшествия, свързани с навлизането в непознато въздушно пространство. По всяка възможност авиацията на алианса към този момент е минала от режим на мирновременен ер полисинг към военновременна противовъздушна защита. Това ще рече, че водачите ще могат да стрелят по съветските самолети според от обстановката, даже и да не са били атакувани.

Друго извънредно отрицателно развиване на нещата при сходен сюжет ще е практическото блокиране на корабоплаването в Черно море или най-малко в северната му част. Когато съветският военен флот стартира да работи в акваторията на Одеска област, въобще не е изключено да се стигне до обстрел на цивилни кораби, в това число на трети страни и даже на страни - членки на НАТО. Такива случаи към този момент има.

Един от стратегическите ходове на Кремъл ще бъде милитаризацията на дребния остров Змийски, ситуиран тъкмо против устието на р. Дунав. Ако разположи там Противовъздушна отбрана, крилати и/или хиперзвукови ракети, оттова армията на Кремъл ще може да управлява сушата, небето и акваторията в радиус от няколкостотин километра, разпростряли се по цялото румънско и половината българско Черноморие. И това съществено ще обърка проектите на НАТО да пази целия югоизточен фланг на алианса.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР