Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България могат

...
Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България могат
Коментари Харесай

Петър Витанов: Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България ще са три милиарда за месец

Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България могат да са три милиарда единствено за един месец. Въпреки това глобите, които наложи Европейският съюз, са единственото допустимо решение против съветската военна инвазия в Украйна. Това сподели Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ на Българска национална телевизия.  
„ След украинците, европейските жители ще са тези, които ще платят цената на войната. Изборът, който трябваше да направи Европейският съюз, беше по какъв начин да се отговори на дейностите на Русия – с политика или с война. Санкциите са политическият отговор, който заменя военната интервенция “, сподели Витанов.
Според социалиста въпросът в този момент е по какъв начин да се създадат работещи наказания.

„ Миналите наказания освен не попречиха на Русия, а я направиха по-силна стопански и тя диверсифицира своите пазари и произвеждане, те отслабиха европейската стопанска система. Важно е да има отговор, тъй като няма по какъв начин да оставим силата на мощния да измести силата на правото “, разяснява Петър Витанов.
Петър Витанов се върна и към 2009-а година, когато имаше рецесия с доставките на газ.

„ Тогава за 16 дни българската стопанска система загуби 454 милиона. Ако сега нямаме газ, когато потреблението е с над 200 % по-високо, това ще значи загуби за 3 милиарда единствено за месец, а руснаците евентуално ще намерят различен пазар, на който да продават газа си “, пресметна Витанов, като посочи, че данните са на Министерството на стопанската система.

Според евродепутата България сега няма „ проект Б “ за доставка на газ. Вероятно след месеци ще можем да получаваме полутечен газ, само че към днешна дата страната ни е енергийно подвластна от Русия.

Петър Витанов напомни, че спорът в Украйна е вследствие на над 20 години разбъркване на пластовете в международната политика.
„ Не би трябвало да забравяме, че една страна искаше да резервира своята надмощие и това роди Ирак, Афганистан, Либия, Косово. Дори този подтекст обаче не може да оправдае сегашните дейности на Русия “, добави евродепутатът.

Според социалиста страните би трябвало да се върнат на масата на договарянията, тъй като това е единственият излаз от продължаващата война.
„ Русия сега има военната мощност, само че няма политическата мощ и легитимация да убеди света в своята справедливост. С тези си дейности управлението на Руската федерация изтри част от причините, които можеше да се смятат за годни преди началото на военните дейности “, сподели още Витанов.

Според Петър Витанов интернационалният международен ред, който беше основан след Втората международна война, ще престане да съществува.

„ Виждаме, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации от дълго време не работи. За страдание отиваме към един живот, който познавахме преди 30 години “, сподели в умозаключение представителят на социалистите в Екологичен потенциал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР