Ако Русия победи в Украйна, тя ще поиска да атакува

...
Ако Русия победи в Украйна, тя ще поиска да атакува
Коментари Харесай

Ако Путин победи в Украйна, Полша може да е следващата


Ако Русия победи в Украйна, тя ще изиска да нападна и други страни, включително Полша, споделя полският зам-.външен министър Павел Яблонски. Тогава би трябвало да се готвим за " извънредно неприятен сюжет за идните месеци и години ".

Павел Яблонски

Следващата страна, която Путин може би ще нападна, е Полша - твърди полският зам.-външен министър Павел Яблонски в изявление за " Берлинер Цайтунг ". В него той коментира кои рискове са действителни и кои - не.

" Ние, поляците, в продължение на години предупреждавахме за, само че непроменяемо ни отговаряха, че сме русофоби. За страдание, се оказахме прави. Това не ни радва. А през днешния ден ние споделяме: има потребност от по-сурови наказания. Доверете ни се. Нека дружно спрем Путин ", моли Павел Яблонски.

" Митът за непобедимата съветска войска се оказа подправен "
Редакцията предлага
Според него Европа не реагира задоволително уверено и с това разрешава на Путин да завоюва войната. Макар съветската войска досега да не е посочила особени триумфи, тя въпреки всичко е по-силна във военно отношение и може да излезе победител в тази война. Яблонски твърди, че това би бил " извънредно неприятен сюжет за идните месеци и години, за нас, Европа и света ".

Полският политик не има вяра, че Русия през идващите дни или седмици спорът ще ескалира " заради простата причина, че митът за непобедимата съветска войска чисто и просто се оказа подправен ". В същото време той показва убеденост, че Русия е в положение да завоюва войната и изяснява, че сегашните страхове на Полша от спомагателна ескалация се отнасят до малко по-далечна вероятност: " Ако дадем на Русия опция да победи в този момент, Русия ще изиска да нападна и други страни, в това число и Полша. На всички би трябвало да е ясно, че Путин желае да наложи точно тази политика ", споделя Яблонски.

" Ключът е в ръцете на Германия "

Според Яблонски единственият сигурен метод да се спре Путин е. Само това може да подсигурява сигурността на Полша и на Европа, уверен е полският зам.-външен министър. " Ако в този момент се уплашим и не предприемем сходни стъпки, ще дадем на Путин опция да победи Украйна, а някой ден по-късно и да нападна други страни ", споделя Павел Яблонски и моли за спомагателни и по-сурови наказания против Русия.

В тази връзка той показва неодобрение, че в Европа има страни, които са срещу по-строги наказания и блокират ембаргото за съветски газ и нефт. Затова полският политик насочва зов към Германия: " Спрете да блокирате глобите. Те ще имат за вас висока цена, само че в случай че в този момент не бъде платена, в бъдеще тя се става още по-висока ". Яблонски споделя, че върху Германия се стоварва огромна отговорност. " В ръцете на германците е ключът, който може да спре Путин. Ние молим към тях да го употребяват ", споделя полският политик пред " Берлинер Цайтунг ".

Според Яблонски заканите на Путин, че ще употребява нуклеарни оръжия, няма да бъдат изпълнени. Той акцентира: " Ако Путин би желал атомна война, трябваше да предположим, че е изцяло оглупял. Но аз нямам доверие, че той е вманиачен. Той е престъпник, нарушител, само че той подхваща незаконните си стъпки, единствено в случай че те му носят изгода ".

В изявлението полският заместник-външен министър проучва възможните по-нататъшни стъпки на съветския президент и изрича догатката, че Путин евентуално се надява, че Европа ще се откаже от още по-решителни крачки против него. В тази връзка Яблонски напомня, че след войната в Грузия Ярослав Качински е предричал, че идната нападната страна ще бъде Украйна, а след нея вероятно балтийските страни и след това евентуално Полша.

" Това е проектът на Путин ", споделя Яблонски и разяснява: " Той желае да нападна Европа. Той желае Русия да господства над цяла Европа. Той има вяра, че се опасяваме от него, само че Европа е по-силна. Ако сме решителни, можем да го спрем ".

ФАЦ: Путин няма да тръгне против НАТО

Коментаторът на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) Николас Бусе не счита, че Путин ще дръзне да нападна страни от НАТО, въпреки съветските войски в хода на войната против Украйна да се приближават рисково близо до полска територия.

" Актуалните военни проблеми на Путин в Украйна, както и силата на Алианса демонстрират, че даже за рискован военноначалник като Путин би било напълно невероятно начинание да стартира борба и с НАТО. Затова Западът би трябвало да следва досегашната си тактика - забележима и солидна отбрана на Източния фланг, дружно с непосредствена поддръжка за Украйна. Няма необикновен смисъл да си измисляме нови сюжети, в които НАТО да се намесва директно в спора, за което в този момент още веднъж пледира полският президент. За това липсва политическа воля, най-вече във Вашингтон. Сега е нужно спорът да бъде стеснен, не ни би трябвало нова ескалация ", разяснява Николас Бусе.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР