Ако редовно се озовавате в ролята на семейния злодей и

...
Ако редовно се озовавате в ролята на семейния злодей и
Коментари Харесай

Време е да организирате ДА ден у дома!

Ако постоянно се озовавате в ролята на фамилния изверг и разбивате фантазиите на децата си с едн

Да-единствена дума (мога ли да хапвам сладолед, вместо да вечерям? НЕ!), то най-вероятно ви е време да имате ДА ден. С няколко елементарни правила и доста възторг можете да оставите децата си да се разпореждат и да вземат решение какво ще се случва денем. Ще бъдете сюрпризирани от резултатите.

 Какво значи ДА ден?

„ ДА! Ден “ е книга на Ейми Розентал-Краузе и както можете да предположите от заглавието, в нея се споделя за едно момче, чиито родители споделят „ да “ на всичко, което то предложи в границите на един ден. Тъй като децата постоянно усещат, че нямат никаква власт (яж това, в този момент лягай да спиш, измий си зъбите, не, не, не!), един през целия ден на дребни победи може да бъде необикновено мотивиращ и подтикващ. А също по този начин изненадващо освобождаващ и прелестен за родителите!

Основни правила

Признаваме, че да споделяме „ да “ на всичко, което децата ни изискат, звучи ужасяващо. Но се оказва, че един ден, в който това предписание се съблюдава, може да бъде много занимателен и за родителите. Все отново кой обича да споделя „ не “ от самото начало? Просто определете няколко правила (не може да се ядат САМО бонбони и сладки неща, не може да вършиме неща, които могат да наранят вас или някой различен, не можем да желаеме невъзможни неща – да вземем за пример да отидем до Дисниленд или да пътуваме в Космоса).

Децата нормално са доста щастливи да се съобразят с избраните граници.

Важно е да го извършите по доста специфичен мотив – да вземем за пример един път в годината или два пъти, да вземем за пример може да изберете съответен ден – последната събота преди началото на учебно заведение, последната събота преди ваканцията или да си измислите лятна Коледа. Трябва да знаете деня авансово, с цел да можете да го отбележите в календара, да подготвите храна, в случай че ще има пикник, и да извършите нужната подготовка за него. А и упованието е половината от прекарването!

Преди огромния ден

Обсъдете с децата разпоредбите на деня. В дните преди събитието задавайте на децата си насочващи въпроси като да вземем за пример: „ И по този начин, в случай че в ДА деня поискате да ядете палачинки на вечеря, аз какво ще ви отговоря? “. Най-вероятно децата, кикотейки се, в хор да ви отвърнат „ ДА! “ и даже в действителност да си изискат палачинки за вечеря в своя ДА ден.

Ще бъдете прелестно сюрпризирани от откритието, че всичко, което децата ви желаят, в действителност са простички неща като сладолед, пердах с възглавници, люшкане на люлка или да им почетете преди заспиване.

 

Защо би трябвало да имате ДА ден?

Като казвате ДА на децата си, това ви слага от една и съща страна на оградата, прави ви един тим. Един ден, в който не ви се постанова да казвате НЕ десетки пъти, значи, че ще имате повече време, прекарано в смях, гъделичкане, гушкане и положително въодушевление. Давайки свободата на децата си да вземат решения, ги вършиме по-самостоятелни и ги учите да вземат решение кое в действителност е важно; и ще видите, че дребните удоволствия ще надвишават неведнъж невероятните молби. А и всеки заслужава да чува думата ДА понякога… И да я споделя също!

Инфо: https://cleverbook.net

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР