Ако разполагате с огромна сума пари, в какво бихте предпочели

...
Ако разполагате с огромна сума пари, в какво бихте предпочели
Коментари Харесай

Когато лалетата бяха по-скъпи от къщите

Ако разполагате с голяма сума пари, в какво бихте предпочели да ги вложите – първокласен дом или луковица на лале?

Разбира се, че първокласен дом! Ще останете сюрпризирани обаче, че доста холандци през 30-те години на ХVII в. не биха дали отговор по този начин.

„ Манията по лалетата “ е интервал от Холандския Златен век, по време на който цените на луковиците на неотдавна появилите се в Западна Европа лалета доближават извънредно високи нива.

В пика на манията през февруари 1637 година договорите за луковици доближават цени, надхвърлящи 10 пъти годишния приход на подготвен майстор.

През ХVI в. лалетата са знак на висок статус

в Османската империя. Затова и са едни от най-скъпите цветя за времето си. Красивото цвете произлиза Персия и се популяризира в Турция и други ислямски страни, където можело да се срещне единствено в градините на царските покои.

Вижте килим от 564 хиляди лалета в нашата изложба

Лалето е пренесено в Европа през XVI в.. По това време цената му строго зависела от сорта и цвета, само че при всички случаи била толкоз висока, че единствено по-заможните европейци можели да се разрешат лалета.

Манията се ускорява с появяването на един избран тип ,

а точно „ счупеното “ лале. Вместо единствено с един цвят, това лале е обагрено с разнообразни, което го трансформира в още по-екзотично и мечтано

Иронично „ счуването “ на цвета на лалетата се появява в резултат на характерен мозаечен вирус, само че в тази ситуация един недостатък се трансформира в резултат и довежда до един огромен стопански балон – Манията по лалетата.

Кое цвете ви подхожда съгласно зодията

Икономическият балон, именуван още умозрителен балон, финансов балон или спекулативна фикс идея, съставлява интервал, в който цената на нещо доста надвишава действителната му стойност. Това, както можете да се досетите, не може да бъде добре и най-често приключва с величествен срив в цените на предмета. Манията по лалетата следва всяка стъпка от процеса.

Скъпото цвете идва в Холандия тъкмо в точния момент –

по време на Холандския Златен век. Растящата търговия на страната я трансформира в една от най-богатите страни в Европа.

През първите месеци на 1637 година една единствена луковица на лале коствала толкоз, че можела „ да нахрани, облече и подреди едно холандско семейство за половината им живот “ или „ да купи най-модерния канал в Амстердам дружно с къща и голям двор “, споделя историкът Майк Даш пред Би Би Си.
 Сатира на Манията по лалетата от Ян Брьогел Младия Сатира на Манията по лалетата от Ян Брьогел Младия
Идва миг, в който вложителите осъзнават, че са хвърлили луди пари за цветя и стартират да продават. Масовата продажба довежда до срив в цените и вложителите остават в неизгодна позиция.

Как се възвръща холандската стопанска система след срутва?

За благополучие не доста хора са наранени от икономическия феномен и няма данни някой да е банкрутирал изцяло в резултат на неизгодната си инвестиция в луковици на лалета. От друга страна рецесията в пазара на лалетата не била задоволително огромна, че да срине целия пазар.

И макар че Манията по лалетата е считана за един от първите стопански балони в историята, тя напълно не е последният. И също като всички последващи стопански балони, поглеждайки обратно във времето ни кара леко да повдигнем вежда.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Постлаха Тел Авив с цветя

Цветар трансформира кошчетата в Ню Йорк в великански вази

Централният площад на Брюксел се трансформира в килим от живи бегонии
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР