Ако пушите традиционни цигари редовно, то не е изключено вече

...
Ако пушите традиционни цигари редовно, то не е изключено вече
Коментари Харесай

Преминаването към бездимни продукти намалява пушаческата кашлица и не води до напълняване

Ако пушите обичайни цигари постоянно, то не е изключено към този момент да сте развили така наречен пушаческа кашлица, която, уви, е знак за продължителен бронхит (около 40% от пушачите развиват някаква форма на бронхит).

По-малко кашлица

За благополучие, отводът от пушенето понижава появяването на тази кашлица. И освен. Оказва се, че една до две трети от пушачите кашлят по-малко, откакто са минали на устройството IQOS, което доставя никотин на потребителите, като нагрява тютюна до 350°C, без да го гори и по този начин понижава излагането на токсичните субстанции, които се отделят от цигарите в процеса на горене. Това демонстрират резултатите от едногодишно клинично изследване, изследващо резултата от прекъсване на цигарите и прекосяване на бездимния артикул за понижаване на кашлицата, извършено от компанията – производител Филип Морис Интернешънъл.

Изследването преглежда 3 групи -  пълнолетни пушачи в Япония и Съединени американски щати, които са траяли да пушат цигари, и такива, които са минали на IQOS, както и пушачи в Европа, които са спрели изцяло цигарите за периода на изследването - от три до дванадесет месеца.

Резултатите демонстрират, че единствено за няколко седмици след прекосяване на IQOS една до две трети от участниците, които са съобщили за постоянна кашлица при започване на изследването, споделят, че към този момент не усещат потребност да кашлят. Намаляването на признаците се резервира до 12 месеца след прекосяване на бездимното устройство. Според упованията кашлицата понижава и при пушачите, които са спрели изцяло цигарите, само че в доста по-малка степен при тези, които не престават да пушат цигари.

По-стабилно тегло

Всеки, който се е опитвал да откаже обичайните цигари, пък се сблъсква с различен сериозен проблем – внезапно качване на килограми. А какво става, в случай че ги сменяем с устройство за нагряване на тютюн? Пушачите, минали на IQOS, резервират относително тежестта си, демонстрират резултатите от друго изследване на компанията за резултата от използването при прекосяване на бездимния артикул във връзка с тежестта и риска за сърдечно-съдови болести.

При пушачите, минали на устройството за нагряване на тютюн, се следи леко нарастване на тежестта от близо 1 кг (0.7 кг), до момента в който тези, които стопират изцяло да пушат, качват приблизително близо 4 кг.  Резултатите са от едногодишно изследване измежду пушачи, които стопират да пушат и такива, които са минали на бездимната опция.

По отношение на рисковете за сърдечно-съдови болести, данните демонстрират, че миналите на бездимното устройство регистрират леко нарастване на липопротеиновия холестерол с ниска плътност  (1.15 mg/dL) и леко понижение на равнищата на високочувствителен C-реактивен протеин спрямо пушачите, които не престават да пушат цигари. Няма огромни промени в обиколката на талията, кръвното налягане, равнищата на хемоглобин A1c или фибриноген след 1 година при потребителите на IQOS, излиза наяве още от резултатите.

Тъй като е известно, че внезапното повишаване на тежестта усилва риска от сърдечносъдови болести, лимитираното повишение на тежестта и отсъствието на нарастване в рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания при прекосяване на IQOS добавя научните доказателства за капацитета, който тези бездимни други възможности имат за понижение на болесттите, свързани с пушенето,  в съпоставяне с продължителното пушене на цигари.

Мнението на световноизвестните лекари

„ Не е нужно да отговорим кое е по-добре - да качиш 10 кг или да не изпушиш 20 цигари през днешния ден. Ние просто би трябвало да намерим решение и за двата казуса “, споделя професор Рувен Зимлихман, кардиолог и шеф на Института по медицина и хипертония в Израел на виртуална среща за понижаване на вредата от тютюнопушенето. Той има над 200 оповестени научни изявления и голям брой книги в региона на хипертонията, сърдечносъдовите болести, метаболитния синдром, увреждането на органи и оценката на артериалните свойства.

Според проф. Зимлихман при прекосяването от елементарните цигарите към бездимните други възможности качването на тегло ще е по-малко в съпоставяне цялостното прекъсване на пушенето поради запазването на ритуала и приемането на търсената доза никотин от пушачите.

„ Преминаването към бездимен артикул, когато се употребява като стъпка за следващ цялостен отвод от пушене, води до по-лесен отвод на цигарите с по-малко повишаване на тежестта, в сравнение с внезапното прекъсване, постоянно съпроводено с качване на доста килограми ”, съобщи професор Зимлихман.

Лекарите припомнят обаче, че най-хубавото, което всеки пушач може да направи, е да спре изцяло използването на артикули с тютюн или никотин и това е крайната цел, към която би трябвало да се стремим.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР