Ако пушекът беше достигнал по-големи количества, част от хората в

...
Ако пушекът беше достигнал по-големи количества, част от хората в
Коментари Харесай

Спасителят от горящия влак: Реагирах бързо благодарение на осемте години бойни смени в пожарната


" Ако пушекът беше достигнал по-големи количества, част от хората в горящия вагон нямаше да могат да излязат живи. "

Това разяснява пред bTV Върбан Петков, пожарникарят от Варна, който избави повече от 40 души от горящия трен София-Варна на 3 ноември.

Според него той е съумял да реагира доста бързо - откакто е разсънен от сън, с помощта на осемте години, които прекарва в бойните смени в Първа районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, където всичко е било сведено до автоматизъм.

„ Видях, че коридорът е запушен, и с приоритет беше безвредната евакуация на хората, а не гасенето на огъня “, разяснява Върбан Петканов.

„ Първото нещо, което трябваше да се направи, беше да се отворят прозорците в самия вагон, а по-късно натиснах спешната спирачка в прилежащия. Чисто механически всичко сработи. След като излязох в коридора, имаше единствено една стара жена, която не знаеше какво се случва. Казах ѝ да набере 112 “, описа още той.

Върбан Петканов избира тази специалност, откакто като младеж гледа кино лентата „ Обратна двигателна сила “ и е мощно впечатлен от героя на Кърт Ръсел.

Спасителят от влака се занимава и с пожароприложен спорт, с който поддържа общата си физическа подготовка.

Стара планина и Пирин са неговите обичани планини в България, а на най-голяма надморска височина се качва в Аляска. Там доближава на над 6000 метра.

Според Върбан Петканов най-често се стига до произшествия в планините, когато човек не си е направил вярна преценка за изискванията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР