Ако проектът за социализация на р. Марица се реализира в

...
Ако проектът за социализация на р. Марица се реализира в
Коментари Харесай

12 000 инженери против площадките на Тотев

Ако планът за социализация на р. Марица се осъществя в настоящия си тип, ще заплаши структурата на мостовете над реката. За това сигнализират 12 000 специалисти от Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) в писмо до премиера Бойко Борисов.

Инженерите гласоподаваха да бъде спряно капиталовото предложение, предвиждащо строителство в коритото на реката. Според тях процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие би трябвало да се прекратят. Националното управление на камарата поддържа напълно оценката на КИИП - Пловдив, съгласно която слагането на фитнеси, детски площадки и баскетболни стадиони в коритото на реката ще сътвори риск от наводнения.

Инженерите от Пловдив настояват, че преди да се осъществя планът, наложително би трябвало да се актуализира хидроложката оценка на оттока на реката. „ При климатични промени може да се чакат високи води, сходни на тези при наводненията от 2005 година “, предизвестяват експертите. Те предлагат годишно разчистване на коритото в градския сектор на реката от саморасла растителност и наноси.

Друга заплаха съгласно тях може да сътвори вкопаването на централно кюне в речното корито. То може да засегне стълбове на някои мостове, попадащи в кюнето или граничещи с плановото му очертание. Налице са съществени рискове от компрометиране на тези мостови стълбове, безапелационни са от КИИП.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР