Ако проектът за АЕЦ „Белене” беше корупционен, днес щеше вече

...
Ако проектът за АЕЦ „Белене” беше корупционен, днес щеше вече
Коментари Харесай

Манчев: Ако АЕЦ Белене беше корупционен проект, вече щеше да работи

Ако планът за АЕЦ „ Белене” беше корупционен, през днешния ден щеше към този момент да работи. Това съобщи ръководителят на „ Булатом” Богомил Манчев.
Китайският вложител за АЕЦ „ Белене” е извънредно надеждна, огромна компания. Това е геополитически въпрос, в случай че той изобщо се набърка в тази икономическа скица, добави той.
„ Китайците са си създали извънредно ясно изследване, районно, освен в България. Проверили са всички механизми, по които може на територията на европейската общественост да се построи нуклеарна мощ. Проверявали са финансовите модели с така наречен, както в Англия се прави, заплащане на разликата”.
Манчев изясни, че това, което ни поучават да вършим и в този момент, е силата от всичките слънчеви и ветрови паркове да отиде на борсата, а тяхната преференциална част да се заплаща с контракт за разлика.
По думите му за това би трябвало обособена нотификация, това е дълъг и комплициран политически въпрос, и законодателен въпрос, тъй като известието я дава Брюксел, не я дава нашият парламент.
Ядрената енергетика изисква по-малък финансов запас от хидроенергетиката, сподели специалистът пред bTV.
„ Тя е още по-скъпа, само че е дълготрайна във времето, живее към 100 години, както нуклеарните централи живеят по 60 години по паспорт, а новите генерации евентуално ще бъдат задължавани сред 80 и 100 година да създават електроенергия”.
Първите два блока на " Белене " не могат да се създадат по различен метод с изключение на нуклеарният остров да бъде съветски и най-вероятно първите зарядки ще бъдат с съветско нуклеарно гориво , сподели още Богомил Манчев.
България, участвайки в плана, може единствено да завоюва, добави той.
" Такива китайски планове не работят в Eвропа сега, само че те не са по-евтини от съветските. Отдавна Китай не е евтина страна. Поради това че има мощно следено наблюдаване извън, те са постигнали международните стандарти в избрани области ", безапелационен е Манчев.
Според него Първи блок на АЕЦ " Белене " евентуално ще бъде пуснат през 2027 година, а Втори – през 2028 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР