Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих

...
Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Може да се появи вариант на COVID-19 с български произход |

Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вид с български генезис. Навлизайки в гостоприемник, вирусът като че ли взима живот назаем и стартира да диктува изискванията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкоз повече даваме опция на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези разновидности.

Това сподели пред " Bulgaria on air " доцент Любомира Николаева - Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите й на 99,5% Делта разновидността е доминантен у нас, а новият Мю е под наблюдаване и към момента не буди безпокойствие.

" Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, само че не съумява, тъй като по-адаптивният и инфектиран е Делта . Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вид, има Гама вид - това са разновидности, които също будят безпокойствие. Първият е присъщ за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от разновидностите под наблюдаване ", изясни доцент Николаева-Гломб.

Доцентът дефинира нежеланието за имунизация като " безнаказаност и незаконен индивидуализъм ". 

" Живеенето в общество значи отговорност към личното здраве, само че и към здравето на близките. Напълно поддържам ректорите и ръководителите на институции, които изискват документ или негативен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в допир с пациенти, може да бъдат източник на зараза ", акцентира тя. 

Според нея в България има явления, при които преди да възникне заболяването, хора към този момент са я прекарали . " Чувам по какъв начин доста хора са изкарали COVID-19 през 2019 година Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет значи, че индивидът е изкарал простуда. Повече от 200 са вирусите, които предизвикват сходни положения ", безапелационна е специалистът от националния център.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР