Ако притежавате автомобил, то най-вероятно поне веднъж сте чували, че

...
Ако притежавате автомобил, то най-вероятно поне веднъж сте чували, че
Коментари Харесай

Колко често се сменя автомобилното масло и как да обслужваме колата си

Ако притежавате автомобил, то най-вероятно най-малко един път сте чували, че маслото е доста значима част от него. Представете си го като кръвоносната му система. И в случай че желаете да имате несъмнено транспортно средство, би трябвало да обръщате внимание на тази система.

Ще открием, че множеството автомобилни механици показват друг стандарт и период за промяна на маслото. Американците настояват, че това би трябвало да се случва на всеки три месеца или всеки 4828 километра. Това са доста остарели вести и не е належащо да бързате със промяната.

Повечето коли могат да се движат доста по-дълго разстояние, в сравнение с споделят американците и то преди да се наложи промяната. Ако сменяте маслото по-често, в сравнение с е належащо, това няма да промени доста вашия автомобил. Няма да навреди, с изключение на на сметката ви, времето и ресурсите. Моторни артикули, които не са създадени и изхвърлени в природата, могат да замърсяват, затова и тази стъпка не се предлага.

Съществуват четири съществени и целесъобразни интервала, които действително показват по кое време е редно да сменяте маслото, само че това важи напълно върху потребления тип и самият мотор. Някои от най-ранните типове масло демонстрират, че промяната би трябвало да е на всеки 6 месеца и на не повече от 1609 километра. Вторият тип показва, че е рационално да вършиме промяната на 4828 км. Третият тип масла разрешават промяна сред 8 и 12 хиляди километра и последният разрешава меду 16 и 24 хиляди километра.

Защо някой показват, че е рационално да се сменя маслото на към 1600 до 4000 километра. Всичко зависи от метода на каране. Ако множеството пътешествия са към 16-20 километра, то най-често ще би трябвало да сменяте маслото на към 4-5 хиляди километра. Повечето специалисти дават две аргументи за всичко това:

1. Ако не се вършат по-сериозни пътувания, като да вземем за пример на автомагистрала, моторът не може да се загрее толкоз доста и няма по какъв начин да отстрани конденза, който се акумулира в системата. Това принуждава маслото да губи своите качества доста по-бързо.

2. Основното изхабяване на мотора става в оня миг, когато го запалите. Ако колата не се употребява за по-дълги дистанции, моторът стартира да се мъчи повече. Следователно това може да се реши с по-честите смени на масло.

Колкото по-малко се кара един автомобил, толкоз по-добре е да обръщате внимание и на датата на промяната. Мнозина показват, че най-често е редно да сменяте маслото си най-малко два пъти в годината, защото същото губи качествата си във времето.

Тук идва и второто мнение – 4 хиляди километра е прекомерно малко. Особено откакто множеството хора не желаят да дават луди пари или да посещават сервиз толкоз постоянно. Все отново би трябвало да посочим, че по-старите модели не могат да се движат по-дълго. Основната причина да се сменя маслото сред 8 и 12 хиляди километра е, че множеството автомобилни производители демонстрират тъкмо това на описанието. По-високите километри се предлагат на хората, които имат по-сериозен жанр на каране и постоянно вършат дълги пътешествия.

Ако не минавате през целия град и не спирате от светофар на светофар, да вземем за пример карате към 20 минути и пътят ви е по околовръстното или отвън града, умерено може да сменяме маслото на по-дълги дистанции. Това е единствено рекомендация и би трябвало да запомним, че в случай че колата е още веднъж остаряла, то по-добре да спазвате главните наставления на производителя.

Смяната на маслото за над 16 хиляди километра може да се предложи единствено при синтетичните масла. Това би разрешило на мотора да работи малко по-сериозно и да се радва на по-дълъг живот. То идва и с доста по-висока цена, само че има своите позитиви. Работи по-добре от елементарното масло и има по-добри качества за околната среда.

Както постоянно ще се появят и най-различни отзиви по тематиката, изключително по отношение на дали тази инвестиция си заслужава или не. Най-честото мнение по този въпрос е, че в случай че не е посочено, че машината може да се движи с такова масло, по-добре да не се сменя. Ако постоянно теглите по-тежки товари, синтетичното масло ще даде малко повече мощ, само че не очаквайте някакви вълшебства. Ако имате мотор с прекалено много нагари – най-често това е вредата на колите, които идват от Италия – след ремонта е целесъобразно да употребявате синтетично масло, което може да отпуши и прочисти тези канали, които са сложни за постигане.

Какви са най-хубавите препоръки за множеството млади водачи и тези, които към момента не са се сблъскали с главните проблеми при промяната на масло. На първо място би трябвало да следите километрите, при промяна на масло ще получите листче за идната промяна – километри или дата, което се случи първо.

Всеки път, когато пристигна времето или автомобилът подсети за себе си – при положение, че бордовият компютър е малко по-съвременен. Какви са рисковете, в случай че пропуснете? Големи и много скъпи. Старото масло в автомобила губи своите качества и в случай че продължите да карате, то стартира да се гори, като най-често някои италиански амици бързат да доливат и считат, че по този начин маслото е заменено. Доливането на ново масло не взема решение казуса на самата система, затова не го предлагаме.

Ако ненадейно светне лампата за маслото, до момента в който сте в придвижване, това значи автоматизирано, че няма никакво налягане на маслото и то не се качва до цилиндрите на мотора и не смазва придвижването. Препоръката на множеството специалисти е следната: отбийте незабавно, изключете мотора и не пипайте нищо. Може да отворите капака деликатно, с цел да не се окаже, че имате теч на масло. Ако маслото е нагрято, може да аргументи пострадвания. Изчакайте мотора да изстине и по-късно може да карате по-бавно до най-близкия сервиз, в случай че не може да извикате пътна помощ. Не е целесъобразно, само че когато няма различен метод, това е също опция.

Проблемите могат да бъдат най-различни като никакво масло в картера или развалена маслена помпа. В случай, че има масло, значи приказваме за маслената помпа. Не на последно място рекомендацията е в сервиза да се ревизират и по този начин наречените биелни лагери, помпата, сегменти и всички маркучи, които доставят масло към главата на мотора.

Запомнете, че положителното масло би трябвало да е чисто кафяво, по-често с цвят на бира и бистро. Ако е мрачно и черно, то е време да бъде заменено. Ако е мътно, то най-вероятно се смесва с охладителната течност, което също е проблем. Синтетичните масла са по-издръжливи на високи температури и в никакъв случай не се въздействат от студа, както се случва с останалите, само че въпреки всичко не би трябвало да забравяме, че те идват с цена.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР