Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара

...
Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара
Коментари Харесай

Средната продължителност на живота у нас достига 74 години

" Ако през 2000 година 100 души са излизали от пазара на труда, те са били замествани от 120 други на пазара на труда. През 2021 година излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от единствено 64 души. Ако продължава наклонността, това ще утежни пазара на труда и в случай че не се вземат ограничения, в допълнение ще усложни и ще сложи на дневен ред тематики, които доста мъчно ще бъдат решени, от което и да било потомство ", сигнализира Цветан Спасов, основен шеф на дирекция " Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове " в МТСП, представен от БГНЕС.

Експертът сподели, че не би трябвало да се приема състаряването на популацията като негативна наклонност, а като прикрит човешки запас, който се постанова да бъде подтикван и употребен при актуалните условия. По думите му е значимо да се откри подобаващият метод при решаването на тази задача. Той посочи още, че при по-възрастните хора липсват част от актуалните умения, които са нужни за работната мощ, като да вземем за пример цифровите умения.

Изграждането на цифрови умения в младото и възрастното население остават предпочитана задача. В Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани 400 млн. лева за основаване на базови и надбазови цифрови умения. За това Спасов се надява популацията над 60-годишна възраст да се включи в основаването на такива умения.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов от своя страна добави, че от ден на ден нараства възрастта на хората, които желаят да работят, което има освен житейски, само че и стопански, и обществен резултат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР