Ако преди да приготвите пиле, предпочитате да го изплакнете с

...
Ако преди да приготвите пиле, предпочитате да го изплакнете с
Коментари Харесай

Измиването на пилешкото месо с течаща вода е опасно за здравето

Ако преди да приготвите пиле, предпочитате да го изплакнете с вода на чешмата, по-добре спрете да вършиме това.

Такова предизвестие насочат специалистите в региона на здравословното хранене от Съединени американски щати, написа

Огромен брой домакини са сигурни, че преди приготвянето на пилешкото на тиган или в тенджера, би трябвало да се измие щедро с вода и по-късно да се изсуши. Според специалистите обаче, това е доста неприятна концепция. Те поучават в никакъв случай да не се измива месото въобще. В Съединени американски щати и Канада от няколко години върви осведомителна акция, в която хората са призовани да се откажат от тази процедура, само че към този момент няма необикновен триумф.

Според професор по диететика на Университета на Гуелф Кийт Уоррин, казусът се крие във обстоятелството, че тази традиция се предава от потомство на потомство и произхода на този бит произлиза от антични кулинарни книги.

"Измиването на пилето и всяко друго месо в реалност е безусловно безсмислено ", споделя той. - Въпросът е, че всяка бактерия, която може да се откри на повърхността на месото, безусловно ще бъде унищожена по време на термичната обработка по време на готвенето.

Но измиването на пилето доста усилва риска от разпространяване на бактерии. "Това са аерозолни бактерии, които се отделят във въздуха дружно с водни капчици. Те се популяризират на разнообразни повърхности в кухнята, върху облеклата и върху кожата на хора на диаметър 50 см от мивката. ", показва ученият.

Особено рисково е пилето, защото се популяризира бактерията, наречена campylobacter. Достатъчно е да влезнат в тялото ви единствено 500 кафези от тази бактерия (а на пилето им милиарди), и може да ви застигне диария в границите на една седмица.

Естествено, рискът се усилва и поради други рискови патогени като Escherichia coli и Salmonella. Имайки поради какъв брой бактерии могат да живеят на повърхността на суровото месо, измиването му с течаща вода става в действителност рисково за здравето./
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР