Ако пред вас зейне огромен ров, вероятно ще се опитате

...
Ако пред вас зейне огромен ров, вероятно ще се опитате
Коментари Харесай

15-метров скок

Ако пред вас зейне голям трап, евентуално ще се опитате да го заобиколите. Не и снежният леопард.

Снежният леопард е именуван още барс или ирбис. Барсът е наедрял див звяр от семейство Коткови, публикуван високо (до 6000 м надморска височина) в планините на Централна Азия и на Хималаите. През зимата, когато следват стадата диви кози и овце, се спускат до към 2000 м надморска височина.

Този див звяр може да преодолее разстояние до 15 метра единствено с един-единствен скок. Тази дарба доста му оказва помощ при ловуването на диви овце и добитък, с които се прехранва главно.

Снежният леопард е също и извънреден красавец. Дължината на тялото му доближава до 130 см. Опашката му е към 90 см, а тежестта му доближава до 80 кг. Великолепната му гъста четина е светла, от сиво-бяла до жълтеникаво-кафява на цвят, изпъстрена с голям брой черни петна. Коремът е съвсем чисто бял. Очите са светли и отдалече като че ли се сливат с цвета и шарките на лицето. За да се защищава от огромния мраз на планините, които населява, тялото на барса е покрито с гъста четина, която през зимата доближава дължина до 12 см.

Той обаче се отличава с още нещо: никоя друга хищна котка не може да се покатери по-нависоко от него. С помощта на късите си предни крайници и добре развитата гръдна мускулатура снежният леопард умее пъргаво да се катери нависоко. За това му оказва помощ и дебелата опашка, с която пази равновесие.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР