Ако познавате сомнамбули или самите вие сте такива, вероятно сте

...
Ако познавате сомнамбули или самите вие сте такива, вероятно сте
Коментари Харесай

Наистина ли никога не трябва да будите сомнамбул?

Ако познавате сомнамбули или самите вие сте такива, евентуално сте чували, че никога не би трябвало да будите подобен човек.

Това изказване е остаряло, в действителност остаряло. Всъщност доктор Марк Маоуолд споделя пред Live Science, че то се заражда в резултат на античното поверие, че душата напуща тялото ви, до момента в който спите, и надлежно събуждането на сомнамбул може да принуди спящия да броди по Земята без душа. Не звучи изключително научно, нали?

Днес към този момент разполагаме с повече данни за съня и сомнамбулите, както и за евентуалните опасности да събудиш подобен човек (или да го оставиш да си приключи нощната си разходка). Слуховете, че събуждането на сомнамбул може да го вкара в кома или да получи инфаркт, не са верни. Това обаче не значи, че не би трябвало да ги будите.

„ Когато хората вървят на сън, те се намират сред етапите на дълбокия и лекия сън и в случай че се опитате да ги разсъните, те ще са извънредно комплицирани и дезориентирани – споделя проф. Хариет Хискок от детския проучвателен институт „ Мърдок “ пред ABC. – Няма да им докарате инфаркт или да ги убиете, само че в случай че се опитате да ги разсъните – което нормално е много мъчно нещо – ще ги обезпокоите съществено. “

Ходенето на сън – въпреки и да е дезориентиращо и от време на време даже тревожно – не е нездравословно за вашето здраве, твърди пулмологът и експертът по медицина на съня доктор Рагу Реди. Той обаче добавя, че съществуват други опасности. „ Може да провокира проблеми косвено главно заради опасения за сигурността – излизане отвън дома, скачане от прозорец, потребление на запалки и кухненски ножове, боричкане в остри предмети и така нататък

Така да вземем за пример при някои много крайни случаи сомнамбул кара, до момента в който други – като да вземем за пример 15-годишно момиче – изкатерва 40-метров кран през 2005 година, след което още веднъж заспива върху една от подпорите му (накрая, за благополучие, е избавено и всичко завършва благополучно).

Въпреки че събуждането на сомнамбули в сходни рискови условия е целесъобразно (или просто смятате, че могат да се наранят и без помощта на великански кран), би трябвало да методите извънредно деликатно. „ Няма консенсус по отношение на това кой е най-хубавият метод, когато би трябвало да събудим ходещ насън пациент. Не е рисково да го разсъните, само че специалистите, които са срещу това, споделят, че сходни опити са несполучливи и дезориентират пациента – добавя Реди.  – Опитайте се да ги върнете назад в леглото, само че не принудително. Ако не съумеете, просто ги наблюдавайте от близко, с цел да се уверите, че са в сигурност. След известно време пробвайте още веднъж. “

Сомнамбулизмът нормално настава в детството и отминава от единствено себе си. Ако ходите на сън постоянно обаче или се притеснявате, че можете да навредите на себе си или на близките, най-добре се свържете със своя персонален доктор.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР