Ако посетите Седемте рилски езера в средата на август, ще

...
Ако посетите Седемте рилски езера в средата на август, ще
Коментари Харесай

Космическо съвършенство и единство: празникът на дъновистите и мистичния им танц

Ако посетите Седемте рилски езера в средата на август, ще видите огромни кръгове от хора, облечени в бяло, които извършват специфичен набор от танци и извършения край езерата. Всяка година, на 18 против 19 август почитатели на учението на Петър Дънов се събират там, с цел да посрещат своята Слънчева Нова година. По време на събитието се четат духовни беседи, пеят се химни и песни, произнасят се молебствия. Тя може да се дефинира като най-голямата среща, на която годишно участват над 2000 практикуващи от разнообразни страни, в това число Франция, Канада, Италия, Украйна и Русия.

Един от най-впечетляващите моменти е танца „ паневритмия “, основан на философска основа от Петър Дънов.

 дънов panevritmia.info

Думата „ паневритмия “ произлиза от три корена. „ Пан “ значи „ повсеместен, галактически “, „ ев “ значи „ същински, висш “, а "ритмия " показва концепцията за правилността в придвижванията.

Идеята за живот в естетика с природата също заема значимо място в практиката на паневритмията. Според рекомендациите на Дънов упражненията по паневритмия би трябвало да се вършат рано заран и на открито, за предпочитане на зелена поляна, и са най-ефективни напролет, от 22 март. Според него това е времето, когато природата е най-възприемчива и съдържа най-вече „ прана “, или жива сила, която може да бъде усвоена от човешкото тяло.

 дънов panevritmia.info

Паневритмията съдържа и акцент върху построяването на нова просвета на любовта, братството и свободата. Дънов има вяра, че съществува директна връзка сред мисълта и придвижването, че посредством хармонията сред музиката, придвижването и концепциите паневритмията е способна да насърчи креативните сили у всеки.

Движенията на този танц се извършват под звуците на специфична музика от почитателите на Бялото приятелство, която прилича обичайна българска музика и също е в неравноделен темп.

Танцува се заран напролет, лятото и есента.

 дънов panevritmia.info

Първата част от ритуала е формиран от 28 извършения, като измежду тях са „ Пробуждане “, „ Примирение “ и „ Освобождаване “. Втората и третата част, които които навлизат в процедура по-ксъно, се назовават "Слънчеви лъчи " и "Пентаграм ".

В упражнението „ Слънчеви лъчи “ да вземем за пример участниците в танца изричат „ Майко, ти си родила хубав човек... Това е парадайса, това е парадайса. “ В този съответен танц някои от хората застават под формата на дванайсет лъча, а останалите образуват кръг към тях, като по този метод символизират слънцето.

 дънов panevritmia.info

Всяко едно придвижване способства за философския смисъл на разширението на съзнанието.

Упражнението „ Отваряне “ посредством алегорични придвижвания демонстрира „ затваряне на вратата “ към предишното и „ отваряне “ към всичко ново.

Когато се извършва от доста хора, паневритмията постоянно се танцува в кръг, като по този метод символизира обединяването сред индивида и природата.
 Съветите на Петър Дънов за здравословно хранене  Съветите на Петър Дънов за здравословно хранене  Съветите на Петър Дънов за здравословно хранене  Съветите на Петър Дънов за здравословно хранене
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР