Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен

...
Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен
Коментари Харесай

Учениците със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Ако най-малко половината от учениците в една паралелка имат зелен документ, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това значи да имат годен документ за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Това показват от Министерство на образованието и науката и прецизират - останалите възпитаници ще продължат да се образоват в електронна среда, до момента в който бъдат обезпечени проби за COVID-19, с цел да бъдат изследвани те два пъти в седмицата. Това е записано в обновените Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, които бяха одобрени със взаимна заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката през днешния ден.
свързани новини7900преди 8 часа
Новите правила позволяват на частните учебни заведения сами да закупуват проби за учениците от V до XII клас, с цел да възстановят присъствения образователен развой, без да чакат доставка от страната. Тестовете би трябвало да дават отговор на условията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от страната. Това не анулира уговорката на Министерството на образованието и науката (МОН) да даде на частните учебни заведения безвъзмездни проби, когато такива бъдат обезпечени от Министерство на здравеопазването.

МОН предложи посочените две промени, с цел да форсира връщането в учебно заведение на колкото може повече възпитаници макар незадоволителните количества проби, получени до момента.

По данни от осведомителната система на Министерство на здравеопазването имунизираните възпитаници в страната са 6,84%. Преболедувалите възпитаници от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните ръководства на образованието в страната бяха осведомени за измененията още през днешния ден. Очаква се учебните заведения, които извършват новите условия, най-малко отчасти да възстановят присъственото образование за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР