Ако погледнете още от началото на пандемичния процес, той протича

...
Ако погледнете още от началото на пандемичния процес, той протича
Коментари Харесай

Симидчиев каза какво трябва да направим максимално бързо, за да не стане още по-страшно

Ако погледнете още от началото на пандемичния развой, той протича на талази. Това е обвързвано с нашето държание. Когато има повече заболели контактите се лимитират и пандемичният развой спада. Така, ту нагоре- ту надолу.

Така разяснява обстановката с пандемията от К-19 у нас пулмологът доктор Александър Симидчиев в телевизионно изявление.

Симидчиев разяснява и английския мутант, който сега заплашва Европа. По думите му, данните за новия вариант към този момент са спорни.

"Имаше данни за 700-1000%, само че към този момент новите изследвания приказват за числа сред 50 и 70% по-голяма инфекциозност. Средно 52% е по-заразен ", сподели пулмологът.

Симидчиев изясни и на какво се дължи този факт.

"Мутациите, свързани с рецептора на нашите кафези, се състои от 3 подединици, те оформят едно цветенце, с които вирусът се закача към клетката. Когато протеините се трансформират, цветенцето става по-голямо и вируса става по-заразен. Така вирусът се развива в горните дихателни пътища. А при говорене и кихане, се изхвърля на открито ", изясни той.

По думите му, към този момент няма данни, че новият вариант на вируса протича по-леко. При хората над 70 годишна възраст, той протича по-тежко и е по-смъртоносен, само че към този момент това са първични данни. За момента се смята, че той протича до 30% по-тежко, само че това не са безапелационни данни, акцентира пулмологът.

Симидчиев отхвърли, че ограниченията на държавното управление не работят и то не се оправя с ръководството на коронакризата.

"От самото начало на пандемичния развой колкото по-малко има от вируса, толкоз е по-малка вероятността да се намножава и да се трансформира. Колкото повече гостоприемници има, толкоз по-голям е шанса да мутира ", добави той, разяснявайки растежа и спада на болните на фона на предприеманите ограничения.

Симидчиев акцентира още, че неналичието на нерешителност по отношение на пандемията се дължи на обстоятелството, че огромна част от хората към момента не са имали среща от първо лице с вируса.

"Не съм виждал толкоз постоянно, толкоз тежки пневмонни с толкоз тежки затруднения. Истинският огромен проблем е, че вирусът се популяризира пандемично. При МЕРС смъртността бе 30%, само че той бе доста бързо локализиран, тъй като там всеки болен влизаше в болница, по тази причина от него има умряли единствено над 800 души. Сегашният вирус доста се крие, тъй като при редица хора протича безсимптомно, изясни специалистът.

Симидчиев разяснява и нежеланието на хората да се имунизират и дали това е персонален избор.

"Има два аспекта. Индивидуалното решение би трябвало да е персонално, тъй като инфекцията няма висока смъртност. Но в случай че гледаме публичния интерес, ние би трябвало да реализираме имунизация сред 60 и 70 %. Ваксинацията би трябвало да стане оптимално бързо, с цел да не се допусне вирусът да мутира.

Трябва да има необятен фронт с оптимално имунизирани, с цел да победим вируса. Няма значение с коя ваксина се имунизираме, стига това да стане оптимално бързо, с цел да може пандемията да затихне ", сподели пулмологът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР