Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО

...
Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО
Коментари Харесай

Димитър Стоянов за решението за купуване на още F-16: Абсолютно адекватно и навременно

Ако погледнем прилежащите страни какво получиха като въоръжение от НАТО - това е техника от 1960-1970-та година. Това ли желаеме за Българската войска? Считам, че модернизацията би трябвало да бъде в друга посока - придобиване на ново, модерно въоръжение. Това сподели военният министър Димитър Стоянов в " Панорама ".

Според Стоянов страната ни е изостанала в процеса на рационализация, което основава бездна сред нас и съдружниците ни от НАТО. По думите му българските военнослужещи извършват своите отговорности с това, което политиците им дават. Заяви, че се работи за модернизацията на Българската войска.

Според него решението за закупуване на нови 8 самолета F-16 е положително. Определи го като " безусловно съответно и навременно ", само че смята, че това е единствено стъпка по пътя към модернизацията на родната войска. Към момента били дефинирани 13 плана, 3 от които към този момент са предвижени - този за F-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица по думите на Стоянов предстой да се започва и план за закупуването на 155-милиметрови гаубици.

По мотив даването на военна помощ за Украйна министър Стоянов е последовател на консервативния метод.

" Като министър на защитата моята съществена цел е да запазя качествата на Българската войска. Също по този начин имаме и съюзни задължения, които са ясно дефинирани във Вашингтонския контракт - всяка една страна би трябвало да поддържа собствен личен защитителен капацитет ", сподели той.

Стоянов посочи, че никога няма да се бавят с внасянето на решение в Народното събрание.

" Ще се включим в периода. Готвим разбор. Започнахме от през днешния ден да работим във връзка с разбор, който да ни помогне да вземем информиране решение ", посочи военният министър.

Тябва да определим кои качества не би трябвало да губим, уточни министърът. Той сподели, че имаме повече въоръжение, в частност муниции, в сравнение с е належащо.

" Трябва да оставим и въоръжение, което е належащо за аварийни елементи ", акцентира Стоянов.

" Процес на канибализация на техниката " - по този начин министърът дефинира обстоятелството, че е належащо да се употребяват елементи от една техника за поддържането на друга. Напомни, че остарялата руска техника се поддържа главно с елементи от Русия и Беларус.

По мотив на изявлението на сътрудника на Стоянов от Латвия, че позициите на България и Унгария са близки до изменничество военният министър съобщи, че не се усеща изменник и че България е суверенна страна, която сама взима решенията си.

" България се нуждае от постоянно държавно управление с настоящ парламент, който да поддържа това държавно управление, не със плаващо болшинство. Плаващите болшинства основават неустановеност. Трябва да има постоянно държавно управление и е време служебното държавно управление да отстъпи мястото си на идващото постоянно държавно управление ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР