Ако по традиционната обща снимка на депутатите след първото заседание

...
Коментари Харесай

Формулата на ИТН за подкрепата включи и ДПС

Ако по обичайна обща фотография на депутатите след първото съвещание на всяко Народното събрание се съди за живота му, то прогнозите за конституирания в сряда нов парламент не наподобяват оптимистични. На нея в сведен състав участваха депутати от " Демократична България ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", само че липсваха представителите на двете съществени политически сили - спечелилата изборите " ИТН " (като изключим новоизбрания ръководител на Народното събрание Ива Митева) и изгубилата вота, само че втора по бройка парламентарна група - ГЕРБ. За отсъствието им обособени депутати от двете партии дадоха разнообразни пояснения, само че явният им протест не наподобява добър отзив за това Народно заседание.

За отсъствието на ГЕРБ ненапълно има разумно пояснение. Бившата ръководеща партия, като се изключи че за пръв път от 12 години насам загуби изборите, продължава да е в цялостна изолираност и нито една от останалите обединения не желае да има нищо общо с нея. Освен това загубата на вота в композиция с кадровите промени на служебния кабинет на хора, свързани с ГЕРБ, на основни позиции в службите и държавната администрация доста понижи въздействието на партията на Борисов, а поръчката на " ИТН ", че в случай че образуват държавно управление, тази политика ще продължи, може да остави някогашните ръководещи напълно без изход към властта, което още повече ще я отслаби.
Защо са ядосани от Има Такъв Народ
Нежеланието на депутатите от спечелилата изборите партия да застанат до сътрудниците си от останалите политически сили на пръв взор наподобява необичайно, само че също има разумно пояснение. Ходът с оповестяването на бъдещия кабинет на " ИТН " още преди да бъдат ясни окончателните резултати от вота така и така да е в съгласие с евентуалните им сътрудници в Народното събрание, се оказа, меко казано, несполучлив. Той освен че провокира остри реакции от страна на " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", само че разочарова част от симпатизантите на групировката на Трифонов и даже провокира напрежение измежду депутатите й, които също бяха сюрпризирани от решението на водача си. Под опасността да останат без сътрудници в Народното събрание и действителната заплаха да провокират разтърсване в личната си парламентарна група партийното управление отдръпна номинацията на Василев за министър председател дружно с оповестения проектосъстав на кабинета и смени тактиката си с обещанието, че бъдещият министър председател и държавно управление ще бъдат оповестени след съвещания с евентуалните сътрудници на " ИТН " в Народното събрание.

Така на Слави Трифонов му се наложи по сложния метод да разбере, че групировката му може и да е спечелила изборите, само че няма по какъв начин сама да ръководи с 65 депутати при нужна поддръжка от най-малко 121. Все отново обаче тактиката на " извиване на ръце " на възможните сътрудници реализира съответни изгоди за партията. Двете обединения - " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", бяха сложени в обстановка да заявят, че не желаят постове в бъдещото държавно управление, а биха дали поддръжката си против задължения за осъществяване на част от целите им.

Откриването на новото Народното събрание се очакваше с интерес, тъй като първите изяви на политическите сили в него постоянно са се възприемали като ориентир какво ще е болшинството и дали ще може да се образува държавно управление. Изявленията на водачите на парламентарните групи в сряда не дадоха кой знае каква по-голяма изясненост по въпроса с чия парламентарна поддръжка " ИТН " ще ръководи, само че в тях имаше задоволително знаци, които, в случай че бъдат разчетени вярно от останалите политически сили, биха могли да се трансфорат в добра основа за постигането на някаква властова формула.
15 дни до развръзката
От изявлението на ръководителя на парламентарната група Тошко Йорданов се разбра, че " ИТН " още веднъж ще предложи кабинет и няма да промени желанието си държавното управление да е на малцинството, т.е. препоръчано от партията на Трифонов, а другите две обединения " на смяната " да са в ролята на подкрепящи. Нещо повече - той даде период от 15 дни за диалози с евентуалните сътрудници, след който по думите му ще стане ясно дали ще има кабинет, или ще се върви към трети подред парламентарни избори през годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР