Ако по-широката част от членовете се съгласи, за мен ще

...
Ако по-широката част от членовете се съгласи, за мен ще
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: За мен ще бъде чест да продължа да бъда управляващ директор на МВФ

„ Ако по-широката част от членовете се съгласи, за мен ще бъде чест да продължа да бъда ръководещ шеф на МВФ “, добави тя. През последните месеци се появиха спекулации дали Георгиева, български икономист, може да се кандидатира още веднъж, откакто актуалният й мандат изтече на 30 септември.

Откакто тя встъпи в служба през 2019 година, МВФ се намеси неведнъж, с цел да поддържа страни, изправени пред обилни финансови усложнения заради пандемията от COVID-19 и икономическото влияние на нашествието на Русия в Украйна.

Съгласно неписано съглашението сред Европа и Съединените щати, Международният валутен фонд исторически постоянно се е управлявал от европеец, а Световната банка - от американец.

Това съглашение беше препотвърдено предходната година, когато администрацията на Байдън номинира Аджай Банга, роден в Индия, натурализиран жител на Съединени американски щати, да ръководи Световната банка, която се намира тъкмо против МВФ във Вашингтон. 

Георгиева получи поддръжка от основни европейски съдружници през последните седмици, в това число френския министър на финансите Бруно Льо Мер, който сподели в коридорите на Г-20 в Бразилия, представен от Агенция Франс Прес, че тя прави „ страхотна работа “, управлявайки МВФ.

По-рано през днешния ден шефът на Българската национална банка Димитър Радев сподели в изказване, че е разговарял с Георгиева за кандидатстване за втори мандат. „ Радвам се да оповестя, че тя удостовери, че за нея ще бъде чест да направи това, стига да получава поддръжка от членовете на МВФ “, добави Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР