Ако по-рано някои панели просто се огъваха, сега могат да

...
Ако по-рано някои панели просто се огъваха, сега могат да
Коментари Харесай

Нови слънчеви панели се сгъват като книга


Ако по-рано някои панели просто се огъваха, в този момент могат да бъдат сгънати като книга
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато кажете „ безоблачен панел ”, най-вероятно си представяте солидна квадратна плоча. Но технологията става все по-гъвкава и инженерите от Националния университет в Пусан, Корея са създали първообраз на безоблачен панел, който може да бъде прегънат като книга.

Твърдите слънчеви кафези са чудесни за покриви и големи слънчеви ферми, само че прибавянето на еластичност улеснява превозването и внедряването на технологията в коли, телефони, домашни устройства или даже облекла.

Гъвкавите слънчеви панели нормално се създават от тънкослойни материали като графен, волфрамов диселенид или галиев индий меден селенид (CIGS), нанесени върху гъвкави основи, вариращи от полимери до елементарна хартия. Резултатът е слънчева клетка, която може да се огъне и сгъне до известна степен, като остаряла карта.

Но до момента те не можеха да се прегънат на половина, без да се счупят. „ За разлика от чисто гъвкавата електроника, сгъваемите устройства са подложени на доста по-твърди деформации, с радиус на прегъване единствено 0,5 мм ”, изяснява професор Ил Чонг, създател на проучването. „ Това не е допустимо с стандартни ултратънки стъклени основи и транспарантни железни оксидни проводници, които могат да бъдат направени гъвкави, само че изрично не сгъваеми ”.
още по тематиката
За да разрешат този проблем, откривателите прибягват до проводим филм от въглеродни нанотръби (SWNT). Те вграждат този филм върху полиимиден субстрат и по-късно ползват легиране с молибденов оксид, с цел да подобрят проводимостта.

В резултат на това учените съумяват да създадат слънчева клетка с дебелина единствено седем микрометра, която може да се сгъне до радиус от единствено 0,5 мм. Подобен панел устоя повече от 10 000 цикъла на прегъване без строшаване. В същото време устройството остава енергийно-ефективно, демонстрирайки 15,2% превръщане на силата и бистрота от 80%.

„ Получените резултати са измежду най-хубавите до момента за гъвкавите слънчеви кафези. Нашето устройство е по-добро както във връзка с успеваемостта, по този начин и в механичната непоклатимост ”, споделя Чунг. Разработката е разказана в.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР