Ако планирате да се присъедините към крипто света, има няколко

...
Ако планирате да се присъедините към крипто света, има няколко
Коментари Харесай

Къде мога да съхранявам крипто активите си?

Ако планирате да се присъедините към крипто света, има няколко съществени въпроса, върху които да помислите. Освен да проучите и да решите в кои валути ще инвестирате, ще би трябвало да изберете и крипто портфейл (т.нар. wallet; уолет). Изборът на крипто портфейл е от особена значимост, защото с него е обвързвана сигурността на вашите цифрови активи.

На пазара има обилие от варианти. Те могат да бъдат както мобилни приложения, по този начин и хардуерни решения, които на външен тип наподобяват USB памет. Въпреки че има многообразие от софтуерни и хардуерни решения, множеството действат по сходен метод. Всеки уолет има лична двойка ключове - обществен и частен, която разрешава достъп до портфейла, както и несъмнено изпращане и приемане на крипто.

За разлика от цифровите портфейли или физическите такива, крипто еквивалентът механически не съхранява актив. Например, в случай че решите да притежавате крипто, то няма да се “държи ” в портфейла ви, а в блокчейна. Същественият миг е, че криптото ще може да бъде налично единствено посредством частния ключ на уолета ви.

Тези частни ключове потвърждават собствеността ви върху цифровите ви активи. Важно е, обаче, да отбележим, че в случай че загубите ключове си, губите достъп и до крипто активите си. Ще отделим особено внимание на методите за отбрана и предпазване на ключовете ви в обособен материал.

Вашата криптовалута е толкоз безвредна, колкото и методът, който употребявате, с цел да я съхранявате. Въпреки че механически можете да съхранявате крипто непосредствено в борса, не е целесъобразно да го вършиме, в случай че не са дребни количества или в случай че не планирате да ги търгувате постоянно. За по-големи суми/количества се предлага да ги изтеглите в крипто портфейл. По този метод вие запазвате собствеността върху ключовете си и имате цялостен надзор върху личните си финанси.

Най-общо казано, крипто портфейлите се оферират като софтуерни или хардуерни решения. Въпреки че всеки тип действа малко по-различно, всички те са проектирани да ви разрешат сигурен достъп до дадена криптовалута, която притежавате.

Софтуерни портфейли

Софтуерните портфейли включват приложения за настолни компютри и мобилни устройства и имат достъп до вашата криптовалута, правят преводи, демонстрират салдото ви и доста повече. Някои софтуерни портфейли също включват спомагателна функционалност, като продан на разнообразни активи, стейкинг и други

Много мобилни портфейли могат да улеснят бързите заплащания във физически магазини посредством NFC или посредством сканиране на QR код. Мобилните портфейли нормално са съвместими с устройства с iOS или Android. и са образци за софтуерни портфейли, които елементарно можете да изтеглите и употребявате.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са изключително известен вид портфейли, тъй като можете да съхранявате персоналните си ключове офлайн, откакто “изключите ” уолета от вашето устройство. Тези устройства наподобяват на USB, а модерните хардуерни портфейли имат няколко функционалности. Можете да извършите трансакция с криптовалута на вашия компютър или устройство, като включите хардуерния портфейл.

Повечето от тях могат автоматизирано да подписват преводи, без да изискват въвеждане на ключа, заобикаляйки способността на хакера да записва вашите натискания на клавиши или да записва екрана ви. и са добре познати хардуерни портфейли.

Портфейли без и с настойничество

Има и друго основно разграничаване, което би трябвало да споменем, портфейлите могат да бъдат - попечителски (т.нар. custodial) и непопечителски (non-custodial). Основната разлика сред тези варианти се свежда до сигурността пред удобството и кой е виновен за отбраната на персоналните ключове на портфейла. Попечителските портфейли се хостват от трета страна, която съхранява вашите ключове вместо вас.

Това може да е компания, която дава системи за сигурност на данните на корпоративно равнище, които компаниите употребяват за опазване и отбрана на данните. Някои тържища за криптовалута оферират портфейли за настойничество за своите клиенти. Портфейлите без настойничество са портфейли, в които вие поемате отговорност за отбраната на вашите ключове. Това е видът на множеството софтуерни крипто портфейли, като да вземем за пример.

Попечителските портфейли са добра алтернатива за консуматори, които не желаят да дават отговор персонално за сигурността и за които не е проблем да доверят персоналните си ключове на трета страна, било то борса или други Поради опасности като хакове или даже банкрут на борса (което се е случвало), нормално не се предлага да държите огромни количества криптовалута в попечителски портфейл.

За по-напреднали консуматори на крипто или тези, които желаят да имат цялостен надзор над персоналните си ключове, постоянно се избират портфейлите без настойничество. С портфейл без настойничество притежателят е виновен за запазването на персоналния си ключ в сигурност.

Портфейлите без настойничество не изискват от потребителя да се довери на трета страна за сигурността на акаунта, само че изисква забележителна доза самонадеяност. Не забравяйте, че в случай че частен ключ бъде загубен или злепоставен, средствата на потребителя могат да бъдат източени или по различен метод да станат невъзстановими.

Горещи и студени портфейли

Има и две подкатегории портфейли, горещи и студени. Горещият портфейл има връзка с интернет или с устройство, което има връзка. Студените портфейли, въпреки това, се съхраняват офлайн и не изискват интернет връзка.

Горещите портфейли са по-склонни да се употребяват за ежедневни преводи, а студените портфейли за по-дългосрочни вложения. Горещите портфейли са лесни за конфигуриране и средствата са бързо налични. Студените портфейли са устойчиви на хакове, което ги прави изключителни подобаващи за HODLers.

Софтуерните портфейли нормално са горещи портфейли, до момента в който хардуерните се смятат за студени портфейли, защото нямат дейна връзка, до момента в който не бъдат включени.

В най-честия случай консуматори избират парещ портфейл без настойничество (), парещ портфейл със настойничество (определена борса), или леден хардуерен портфейл без настойничество (). Това са най-често срещаните типове, само че може да срещнете и други комбинации според от желанието на потребителите за сигурност, улеснение, дълготрайна инвестиция, периодичност на търгуване и други

В умозаключение бихме споделили, че с изключение на да изберете подобаващ крипто портфейл за вашите потребности, най-важното би било да съхранявате частните си ключове. Те са решаващият съставен елемент в уравнението на всеки един сполучлив крипто вложител.

А в случай че към момента не сте избрали крипто портфейл, можете да научите повече за, на уеб страницата. Портфейлът е обещаващо начинание, зад което стоят екипът на платформата за покупка, продажба и продан на криптовалути, създателите на, и, както и експерти от редиците на и хард форка на Биткойн -.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР