Ако Пхенян не се откаже от ядреното оръжие, в КНДР

...
Ако Пхенян не се откаже от ядреното оръжие, в КНДР
Коментари Харесай

Пенс: Ким го чака съдбата на Кадафи, ако не приеме сделка


Ако Пхенян не се откаже от нуклеарното оръжие, в КНДР ще се случат събития сходни на тези, които се разиграха в Либия и доведоха до рухването на режима на Муамар Кадафи. Това съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс в изявление за телевизия „ Фокс нюз “.

„ За Ким Чен Ун ще бъде огромна неточност да мисли, че той може да си играе с Доналд Тръмп “, акцентира Пенс, говорейки за вероятната анулация на плануваната за 12 май среща в Сингапур. На въпрос дали Тръмп е подготвен при нужда да се откаже от тази среща, вицепрезидентът отговори: „ Без подозрение, може. Надяваме се на по-добро. Наистина се надяваме, че Ким ще се възползва от опцията да се откаже от програмата за създаване на нуклеарно оръжие и ще го направи по кротичък метод “.

„ Миналата седмица имаше някои диалози за либийския модел “, подсети в тази връзка Пенс. „ И президентът даде ясно да се разбере, че това ще завърши по този начин, както завърши в Либия, в случай че Ким Чен Ун не подписа договорка “, добави той. На репликата на журналиста, че тези думи на Тръмп биха могли да се оценят като опасност по адрес на Пхенян, Пенс отговори: „ Мисля, че това е по-скоро факт “.

„ Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че Съединени американски щати под неговото водачество няма да търпят обстановка, при която севернокорейският режим разполага с нуклеарно оръжие и балистични ракети, които заплашват Съединени американски щати и нашите съдружници “, добави вицепрезидентът.

Той не изключи, че Съединени американски щати могат да прибегнат до военна мощ. „ Ясно дадохме да се разбере, че ще продължим да оказваме дипломатически и стопански напън върху Северна Корея, преглеждат се всички разновидности за постигането на тази цел “, съобщи той.

Тези оценки на Пенс частично се разминават с изказванията на самия Тръмп. По време на неотдавнашната си среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Тръмп сподели, че Съединени американски щати нямат проекти за свалянето на властта в КНДР сходно на това, което се случи преди няколко години в Либия с режима на Кадафи.

„ Либийският модел е изцяло друг от модела, който имаме, когато мислим за КНДР. Ние опустошихме Либия, тази страна беше унищожена. Нямаше покупко-продажби, предвиждащи запазването на Кадафи на власт “, сподели стопанинът на Белия дом. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР