„Ако пенсиите се преизчислят на база 2021 г., печелят пенсионираните

...
„Ако пенсиите се преизчислят на база 2021 г., печелят пенсионираните
Коментари Харесай

Няма пенсия, която да е по-ниска през януари спрямо декемврийската

„ Ако пенсиите се преизчислят на база 2021 година, печелят пенсионираните по-рано ". Това изясни министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Няма пенсия, която да е по-ниска през януари, по отношение на декемврийската, увери общественият министър, като междинното нарастване е с 61 лева

„ Ще има дребна група пенсионери, които ще получават по-ниско заплащане заради обстоятелството, че са минали от една група ТЕЛК-ово решение към по-ниска група. Пенсионерите би трябвало да са наясно, че замисълът на служебното държавно управление беше да компенсират 50-те лв. към Коронавирус добавката, която се даваше към пенсията и тя да стане малко по-голяма и естествена. Заради нестабилната политическа конюнктура предходната година, добавката освен отпадна, само че беше добавена и Коронавирус добавка от 120 лева, която напрегна съществено обществената система”, разясни още Гьоков.

Ако не бъде взето решение, по закон следва осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с към 6.1%, сподели още министърът на труда и обществената политика.

Социалното министерство ще направи предложи разнообразни разновидности за пенсиите до края на април. След това Народно събрание би трябвало да вземе решение, с цел да може Национален осигурителен институт да реагира на измененията, които ще влязат в действие от 1 юли, изясни още Гьоков.

Той разяснява и въпроса с потреблението на дърва за отопление.

„ Замърсяването на въздуха е сериозен проблем у нас. Хората нямат изискване да употребяват най-екологично чистата сила - електричеството. Няма да забраняваме дървата като енергийна помощ. Не може да го създадем, тъй като няма опция за хората ", заключи Георги Гьоков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР