Ако парламентарните избори се провеждаха днес, ГЕРБ-СДС щяха да получат

...
Ако парламентарните избори се провеждаха днес, ГЕРБ-СДС щяха да получат
Коментари Харесай

“Тренд” прогнозира 10% преднина за ГЕРБ пред ПП-ДБ, ако изборите бяха днес

Ако парламентарните избори се организираха през днешния ден, ГЕРБ-СДС щяха да получат поддръжка от 26,1% от деклариралите предпочитание да гласоподават, което е с 10 на 100 повече от идната политическа мощ, събрала благосклонностите на гласоподавателите - “Продължаваме смяната – Демократична България ” (ПП-ДБ) – 15,4%. Това демонстрира изследване на социологическа организация “Тренд ”, направено по поръчка на в. “24 часа ”, извършено сред 11 и 18 май посредством директно полустандартизирано изявление “лице в лице ” измежду 1003 души над 18-годишна възраст.

Според социологията идващите партии биха били със сходни резултати: Движение за права и свободи – с 14,9 на 100 и “Възраждане ” - 14,8%. Пета позиция си резервира Българска социалистическа партия с 8,5% от гласуващите. При това социологическо изследване “Има подобен народ ” прескача бариерата от 4% за влизане в Народното събрание, като ще получи поддръжката на 5,5 на 100 от гласоподавателите.

Според данните 2,4% от деклариралите, че ще гласоподават на парламентарните избори, заявяват поддръжка за “Солидарна България ”, 1,8% - за “Синя България ”, за “Левицата ” - 1,4%, за “Български напредък ” - 1,2 на 100, а за Вътрешна македонска революционна организация - 1,1%. Ако прогнозата се удостовери, тези обединения няма да са парламентарно показани. 5% от жителите, които ще гласоподават ще отбележат опцията “Не поддържам никого ”
Електоралните настройки за Евроизборите - без сериозна разлика
“Тренд ” не регистрират особена разлика в настройките на българите при осъществяване на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат “2 в 1 ” с тези за народен парламент.

За ГЕРБ-СДС заявяват поддръжка 25,9% от деклариралите, че ще гласоподават на евроизборите. Очаква се малко по-силен резултат на евровота спрямо парламентарния избор за обединението ПП-ДБ - 16,1%, и “Възраждане ” - 15,1 на 100. За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата е по-слаб спрямо националния избор – 8,1 %. Движение за права и свободи биха подкрепили 14,6% от гласуващите.

Социолозите от “Тренд ” предвиждат 48% изборната интензивност на идния парламентарен избор, която не се разграничава от поддръжката на българите при миналите избори за Народно заседание.

Пред урните за парламентарните избори на 9 юни се чакат сред 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели, показват от “Тренд ”. За европейските избори заявената интензивност е 45% - с 3% по-ниска от предстоящата за парламентарния избор. Очакваната интензивност е сред между 2,3 и 2,5 млн. души, показват анализаторите от “Тренд ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР