„Ако парите, които се плащат за лечение в чужбина на

...
„Ако парите, които се плащат за лечение в чужбина на
Коментари Харесай

Ректорът на варненския медицински университет: Парите за лечение в чужбина трябва да се инвестират в български болници

„ Ако парите, които се заплащат за лекуване в чужбина на заболели български деца, се влагат в нова инсталация за българските лечебни заведения, това ще бъде инвестиция, която ще се връща неведнъж ". Това съобщи в изявление за „ Дарик " ректорът на Медицинския университет във Варна проф. доктор Красимир Иванов.

Според него, е по-редно да се влага в българските лекари и родното опазване на здравето.

" Аз не съм чувал друга страна, с изключение на България, да има фонд за лекуване на заболели хора в чужбина ", разяснява професорът.

„ Когато пращаме деца да се лекуват в чужбина, това е разход, тъй като България и бедният българин заплащат на богатите европейски лечебни заведения ", посочи проф. Иванов, който е ръководител на Съвета на шефовете на варненската университетска болница „ Света Марина ".

„ Най-голямата варненска болница по нищо не отстъпва на водещите европейски клиники и центрове. При потребност няма проблем да се предложения експерт от чужбина, с цел да оперира или лекува в България ", означи професорът.

„ Забелязва се фрапантна диспропорционалност в средствата, които се отделят за опазване на здравето по райони ", счита проф. Иванов.

По негова информация за първите 9 месеца на година за болнична помощ в Пловдив са дадени 206 милиона лв. при 85 милиона за Варна. За Пазарджик са отделени 44 милиона, а в Добрич - 10 милиона лв..

„ В България не се финансират структури, а действия. Би трябвало парите да се разпределят съгласно броя на пациентите ", разяснява експертът.

„ От Плевен и Пловдив насам „ Света Марина " във Варна е единствената високотехнологична болница и всички тежки случаи се насочват към нея. За тежките случаи сме готови и можем да решим казуса, само че приблизително тежки и леки случаи към този момент няма опция да се лекуват ", посочи проф. Красимир Иванов.

Той посочи, че незабавно заболели не се връщат, само че се постанова да чакат тези, които се нуждаят от планово лекуване.
Тъй като базата на болничното заведение не доближава, има подготвен план за преобразяване на постройката на някогашната детска психиатрия в хематологична клиника. В бъдещата съвременна конструкция ще могат да се вършат костно-мозъчни трансплантации, лекуване със стволови кафези и таргетни лечения.

„ Кризата за медицински фрагменти в България е реалност. Просто не се вижда и усеща. Над 55 на 100 от лекарите у нас са на възраст сред 55 и 60 години и в идващите 5-6 години ще излязат от дейната медицина ", сподели още ректорът на Медицинския университет във Варна.
Процентът на новодипломираните медици, които остават в България, не е огромен. Причината е неналичието на атрактивни благоприятни условия в системата на опазване на здравето за младежите.

Според проф. Иванов би трябвало да има съвременни високотехнологични лечебни заведения, да получават почтено възнаграждение, да имат опция да специализират, да имат условия за живот и да основат фамилии, да получават самопризнание от обществото, а не да бъдат „ обиждани, бити и гонени ".

„ Десет души аплайват за едно място в Медицинския университет във Варна. При чужденците трима претенденти се борят за едно място, което не се е случвало в просветителната история на България ", посочи ректорът.

В Университетска болница „ Света Марина " няма дефицит на медици, а даже остатък. Интересът към болничното заведение е доста огромен и огромна част от завършващите търсят опция да специализират там, защото апаратурата и базата са положителни, преподавателите са на равнище и има обилие от клинични случаи.

„ Новият здравен министър е човек, който познава задълбочено системата от доста години и с екипа покай него има действителни шансове хубавите неща в опазването на здравето да стартират се случват и да се спре бързата въртележка на здравните министри ", посочи проф. доктор Красимир Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР