„Ако падне българското вето, това означава дестабилизация на южния фланг

...
„Ако падне българското вето, това означава дестабилизация на южния фланг
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев: Резултатите от преброяването в Северна Македония говорят за репресия върху българското население там

„ Ако падне българското несъгласие, това значи дестабилизация на южния фланг на НАТО и дестабилизация на Европейския съюз, тъй като нереформирано Скопие е опасност за това и би представлявало " троянски кон " на Белград и Москва в Европейски Съюз ", съобщи доцент Спас Ташев от Института за проучване на индивида и популацията към Българска академия на науките.

Резултатите от преброяването в Северна Македония приказват за принуда върху българското население там. Той даде образец с съответни сигнали:

„ Имаме данни, че службите в Северна Македония са провели диалози с 26 лица, заявили авансово, че ще се запишат като българи. Има към 132 000 души преброени служебно, а ние още преди преброяването алармирахме, че имаме данни за съществуването на лист със 700 български семейства, за които е казано на преброителите да не ги посещават. При част от българите е изискван документ, с който да потвърдят че се усещат българи - сходен документ не е изискван от представителите на другите етноси. И в случай че не показват подобен документ, не ги записват като българи. Има към 30 подадени сигнала за тази процедура и единствено в 3 - 4 случая преброителят е върнат и е нанесъл корекции ", сподели доцент Ташев.

Според историка проф. Христо Матанов с преброяването Северна Македония се пробва да заобиколи българското несъгласие по пътя към присъединението към Европейски Съюз. Той подсети, че към 100 000 поданици на Северна Македония имат български паспорт, за който са потвърдили българските си корени. В преброяването обаче българите са 3504.

„ Става ясно, че или българите с паспорт се опасяват да се нарекат такива в преброяването или тези, които манипулират преброяването отхвърлят българите като етнически контингент, което е неуместно. Това, че не се обявяват тези данни е крачка към Европейски Съюз, Северна Македония желае да прегази България и да премине през нея без значение от нашите възражения. Иска да влезе в Европейски Съюз със мощ и резултатите от преброяването идват като добре пристигнали за македонското лоби в Европейския съюз. Това като при едно сякаш " изследване " в Русия, което сподели, че към 80% от руснаците поддържат Путин. Същото го имаме и в Република Северна Македония – потиснато малцинство, което не смее да се обявява. То се обявява отвън Северна Македония, само че не се обявява вътре.

Според проф. Христо Матанов е неверна тезата, че скоростното присъединение на Скопие към Европейския съюз ще обезврежда въздействието на Русия в югозападната ни съседка - просто в Европейски Съюз ще има страна-членка, в която има мощно съветско въздействие.

„ Трябва да следваме политиката на Гърция, само че не Преспанския контракт, а държанието им – и Съединени американски щати, и целият свят да е против нас, би трябвало да устискаме, както Гърция. За страдание, не виждам податки към такова държание и съгласно мен министър председателят е подготвен на компромис ", сподели проф. Матанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР