Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да

...
Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да
Коментари Харесай

И да откраднат колата, лизингът се плаща

Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да дължиш вноските, а незаконното ѝ лишаване не води до повреждане на контракта. Това постанови състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение по член 290 от Гражданския процесуален кодекс, Съобщава профилираният юридически сайт lex.bg.

Дело е заведено от лизингово сдружение, което упорства компания, с която е сключило контракт за лизинг на кола на 30 юли 2009 година, да бъде наказана да му заплати вноски за над 60 000 лева Лизингополучателят обаче отхвърля, защото единствено няколко дни откакто е взел автомобила - на 6 август 2009 година, той е откраднат.

Колата е открита година по-късно в Полша, а през 2011 година е предадена на лизинговото сдружение. През април 2012 година то написа на фирмата-лизингополучател, че му дължи над 60 000 лева от падежиралите досега вноски по лизинга.

Апелативните съдии сочат, че с кражбата е настъпила справедлива неспособност лизингодателят да извърши отговорностите си - да обезпечи свободното прилагане на движимостта в периода на контракта и да трансферира на лизингополучателя собствеността на веща в уговорения период.

Освен това апелативните съдии са прегледали и общите условия на лизинговото сдружение и са открили, че в тях са изредени серия от хипотези, при които лизингополучателят носи риска и би трябвало да продължи да си заплаща, само че измежду тях не е категорично посочено незаконното лишаване на автомобила от трето лице.

Така втората инстанция стига и до извода, че няма несъблюдение от страна на лизингополучателя. САС твърди, че в тази ситуация не може да се приложи правилото на чл.343 Търговски закон, защото движимостта нито е погинала инцидентно, нито е развалена, за които случаи приказва тази наредба.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР